Edelsmid-school populair onder mensen die 'iets anders willen'
Een snel groeiend aantal mensen legt zich toe op het maken van unieke sieraden en wil er uiteindelijk zijn beroep van maken. Dat blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel. Het aantal ingeschreven edelsmeden is in vijf jaar tijd gegroeid met ruim 30 procent tot 1552.
Het Nederlandse Gilde van Goudsmeden herkent de trend. Ook daar is opgevallen dat het aantal edelsmeden, eigen sieradenmerken en het cursusaanbod groeien. "Daardoor groeit ook het aantal aanmeldingen voor onze gilde", zegt bestuurder Renate Postma.
Postma plaatst een kanttekening bij die ontwikkeling. "Zeker niet al die edelsmeden zijn aangesloten bij het gilde of hebben een echte vakopleiding gevolgd." Volgens het gilde leer je het vak pas echt bij een branche-erkende opleiding.
In Nederland is er op dit moment maar één zo'n vakschool, in Schoonhoven. Daar wordt een mbo-opleiding tot onder meer goud- of zilversmid aangeboden.
Er zijn ook veel niet branche-erkende scholen die cursussen edelsmeden aanbieden, zoals de Vakschool Edelsmeden in Amsterdam.
Dan werken ze bijvoorbeeld drie dagen per week in de zorg, en twee dagen per week smeden en verkopen ze sieraden
"We geven al 22 jaar les aan ongeveer 120 leerlingen per week", zegt directeur Anke Akerboom. Ze is ervan overtuigd dat haar leerlingen goed geschoold worden. "We werken met professionele docenten en goed gereedschap."
Haar school werd volgens Akerboom aanvankelijk erkend door de brancheorganisatie Federatie Goud en Zilver. "Maar die erkenning is inmiddels afgeschaft omdat edelsmid geen beschermde titel meer is." Iedereen mag zichzelf dus edelsmid noemen.
Burn-out
Akerboom ziet dat steeds meer mensen die niet meer tevreden zijn met hun werk, bij haar school aankloppen. "Ze kunnen hun creativiteit niet kwijt in hun baan." Ook heeft ze veel cursisten met burn-outklachten.
Veel van haar leerlingen starten hun onderneming naast hun gewone baan. "Dan werken ze bijvoorbeeld drie dagen per week in de zorg, en twee dagen per week smeden en verkopen ze sieraden."
Ongeveer de helft van Akerbooms leerlingen wil serieus met het edelsmeden aan de slag en er hun beroep van maken. "Veel van onze cursisten gaan hun eigen sieraden verkopen via een eigen site, Etsy of Instagram. Dat kan ook zo makkelijk tegenwoordig."