De bol in het kunstwerk van Jeff Koons
In samenwerking met
NH
NOS NieuwsAangepast

Kunstwerk Jeff Koons kapot na ongeluk op laatste expositiedag

Op de laatste dag van de expositie in de Nieuwe Kerk in Amsterdam is een kunstwerk van Jeff Koons door een ongeluk kapotgegaan. Een bezoeker raakte het werk van de wereldberoemde Amerikaanse kunstenaar aan. De Nieuwe Kerk denkt niet dat er sprake was van opzet.

Het gaat om het kostbare werk Gazing Ball. Het doek is een combinatie van een met de hand gekopieerde versie van Madonna en kind met vier heiligen van de Italiaanse renaissanceschilder Perugino en een gladde kobaltblauwe glazen bol. Op beelden bij de omroepen AT5 en NH Nieuws is te zien dat de bol, die met behulp van een uniek proces is gemaakt, is gesneuveld.

Het ongeluk gebeurde tijdens een concert bij de afsluiting van de expositie. "Toen de laatste noten van het muziekstuk klonken, hoorde ik een knal. Daarop is een aantal mensen naar het kunstwerk gerend", aldus een getuige tegen AT5.

"Het leek te gaan om een ongeluk. Een oude man stond er verdwaasd bij te kijken. De beveiligers hielpen hem, het ging er allemaal heel geciviliseerd aan toe en er leek echt geen sprake van opzet."

Volgens de Nieuwe Kerk was de bezoeker hevig ontdaan na het ongeluk. "De bezoeker raakte de bol aan en die ging kapot. Het doek is verder zelf niet beschadigd", aldus een woordvoerder. Het is onduidelijk waarom de bezoeker het kunstwerk heeft aangeraakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl