Slotervaartziekenhuis in Amsterdam Inter Visual Studio/Lorenzo Derksen

De spoedeisende hulp van twee ziekenhuizen in Amsterdam is urenlang gesloten geweest. In zowel het OLVG-West als het Slotervaartziekenhuis werd een slachtoffer behandeld dat gewond was geraakt door een bijtende stof.

De politie werd afgelopen nacht gealarmeerd over huiselijk geweld in een huis in Amsterdam-West. Daar werden een man en een vrouw aangetroffen met verwondingen door een bijtende stof. De slachtoffers werden elk met een ambulance naar een ander ziekenhuis gebracht.

De eerste hulp van het OLVG-West werd uit voorzorg gesloten en ruim afgezet, omdat onduidelijk was om wat voor bijtende stof het gaat. "Een medewerker kreeg rode vlekken in haar nek toen ze in aanraking met de patiënt kwam, een politieagent had milde klachten", aldus een woordvoerder.

Ogen en luchtwegen

Ook hadden agenten en verpleegkundigen last van hun ogen en luchtwegen. "Nadat ze zich hadden gedoucht en andere kleding hadden aangetrokken, verdwenen de klachten", weet een politiewoordvoerder.

Bij het Slotervaartziekenhuis werden vergelijkbare maatregelen genomen toen daar het andere slachtoffer werd binnengebracht. "Gelijk trad een protocol in werking met regels over de omgang met chemicaliën. Inmiddels heeft het slachtoffer het ziekenhuis verlaten", zegt een woordvoerder. Medewerkers die in aanraking kwamen met het slachtoffer hadden geen klachten.

In verband met de tijdelijke sluiting van de spoedeisende hulp van de twee ziekenhuizen weken ambulances uit naar andere locaties in de stad. Ook mensen die zich zelf bij de spoedeisende hulp meldden, werden doorverwezen. Volgens een woordvoerder verliep dat zonder problemen. "Daarover bestaan tussen de ziekenhuizen afspraken", aldus een woordvoerder van het OLVG-West.

Aangehouden

Volgens AT5 en NH Nieuws zijn de twee slachtoffers aangehouden. Zij maken het naar omstandigheden weer goed en zitten nog vast.

STER reclame