NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Braziliaanse oud-president Lula overgebracht naar cel

Reuters

De Braziliaanse oud-president Lula zit in de gevangenis, nadat hij zich gisteravond had overgegeven aan de politie. Hij wilde dat eerder op de dag al doen, maar zijn aanhangers hielden hem toen tegen.

De 72-jarige Luiz Inácio Lula da Silva moet een gevangenisstraf van twaalf jaar uitzitten wegens corruptie. Hij vecht die straf nog aan, maar het Braziliaanse hooggerechtshof oordeelde woensdag dat de oud-president het proces niet in vrijheid mag afwachten.

De laatste dagen zat Lula in een vakbondsgebouw in een voorstad van São Paulo, omringd door duizenden aanhangers. Die hopen dat de linkse Lula in oktober opnieuw tot president wordt gekozen en volgens opiniepeilingen maakt hij een goede kans, maar de celstraf kan roet in het eten gooien.

Daad bij het woord

Gisteren hield Lula een toespraak waarin hij herhaalde dat hij onschuldig is, maar dat hij zich zou overgeven aan de politie. Toen hij dat daadwerkelijk wilde doen, wisten zijn aanhangers dat te verhinderen. De auto waarin Lula zat, kon niet bij het vakbondsgebouw wegrijden.

Maar rond middernacht Nederlandse tijd lukte het Lula wel om de daad bij het woord te voegen. Lijfwachten duwden aanhangers van Lula opzij, waardoor hij in een gereedstaande politieauto kon stappen.

Per vliegtuig werd Lula naar Curitiba gevlogen, ongeveer 300 kilometer ten zuidwesten van São Paulo. In een helikopter werd hij vervolgens naar de gevangenis gebracht.

Lula was president van Brazilië van 2003 tot 2011.

STER reclame