NOS SportAangepast

TOP houdt Fortuna van nieuwe stunt en prolongeert zaaltitel

TOP te sterk voor Fortuna in korfbalfinale

De korfballers van TOP hebben voor de derde keer op rij Nederlandse zaaltitel in de wacht gesleept. In de eindstrijd in een kolkend Ziggo Dome was de ploeg uit Sassenheim een maatje te groot voor verrassende finalist Fortuna: 24-20.

Fortuna had zich in de halve finales knap ontdaan van favoriet PKC door twee van de drie confrontaties te winnen. De club uit Delft, die in 2004 z'n vierde en laatste landstitel had mogen bejubelen, moest tegen TOP opnieuw boven zichzelf uit zien te groeien, maar dat bleek vooral in de beginfase te veel gevraagd.

De nummer vier van de reguliere competitie en na Avanti de minst scorende ploeg uit de Korfbal League had in Amsterdam de grootste moeite de korf te vinden en keek al tegen een 5-0 achterstand aan voordat Daan Preuninger iets terug kon doen. Fortuna kroop terug naar 3-6, maar het schotpercentage bleef te laag om het TOP echt moeilijk te maken.

Marge van vier

TOP ging de rust in met een 12-8 voorsprong, waaraan vooral Nick Pikaar en Celeste Split een groot aandeel hadden. In het beslissende duel met PKC keek Fortuna halverwege ook tegen een nadelige marge van vier aan en wist het toch nog in de wedstrijd terug te keren. En dat leek ook nu te lukken. Dankzij treffers van Preuninger en Nik van der Steen kwam Fortuna terug tot 13-12.

Maar daarna pikte TOP, dat stroef aan de tweede helft was begonnen, de scorende draad weer op en liep het aan de hand van de uitblinkende Split uit naar 18-13. Fortuna bleef strijden voor zijn kansen, maar tevergeefs. Aanvallend ging het te vaak mis.

Het bood TOP-coach Jan Niebeek de kans om Daniel Harmzen kort na diens 23-17 een publiekswissel te gunnen. De 32-jarige clubicoon, die alle titels van TOP (2011, 2014, 2016, 2017 en 2018) als speler meemaakte, zet na zestien jaar een punt achter zijn carrière in het topkorfbal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl