Wang en Lavrov Reuters

China en Rusland halen hun politieke en militaire banden aan. Ze doen dat in een reactie op de isolatie van Moskou vanwege de zaak-Skripal en de handelsoorlog van China met de VS.

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi en zijn Russische collega Lavrov maakten de afspraken in Moskou. Beiden uitten kritiek op de houding van de Verenigde Staten.

Wang veroordeelde het Amerikaanse besluit om de invoertarieven op Chinese producten te verhogen. "De wereld moet dit soort eenzijdige acties en schendingen van de regels afkeuren. We moeten samen werken aan wereldwijde economische groei en samen moeten we degenen die dit soort dingen bedenken wat gezond verstand bijbrengen."

De handelsbetrekking verslechteren verder nu president Trump weigert om toe te geven en de Chinezen gedreigd hebben krachtig terug te slaan. De strijd kan grote gevolgen hebben voor consumenten, de zakenwereld en de beurzen. De Dow Jonesindex daalde gisteren met 572 punten. Nieuwe onderhandelingen tussen de twee grootste handelsmachten lijken nog ver weg.

Eigenbelang

China en Rusland hebben onlangs handelsdoelen vastgesteld. Ze willen de onderlinge handel een impuls geven, zodat die uitkomt op 200 miljard dollar in 2020. Vorig jaar was dat nog 84 miljard. China koopt het S-400-raketsysteem en Su-35-gevechtsvliegtuigen van Rusland.

Lavrov viel het Witte Huis aan op de eenzijdige houding van de VS. Hij noemde met name het ter discussie stellen van de nucleaire overeenkomst met Iran en het besluit om uit het klimaatakkoord van Parijs te stappen. "Dit heeft niets te maken met diplomatie. Het gaat hem alleen om eigenbelang."

Volgens het Chinese persbureau Xinhua heeft president Poetin beloofd om in juni naar China te komen.

Westerse landen hebben de afgelopen weken honderden Russische diplomaten uitgewezen als vergelding voor de aanval met zenuwgas op de voormalige dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter Joelia. Ze beschuldigen Rusland ervan achter de aanval te zitten.

STER reclame