Rasmus Kristensen
NOS VoetbalAangepast

Verdedigend overtuigt Kristensen nog niet: ik hou van aanvallen

Hoezeer de clubleiding van Ajax in de winterstop anders had gehoopt en wellicht ook had verwacht, heeft de trainerswissel (Erik ten Hag voor Marcel Keizer) op korte termijn niet tot grote zichtbare veranderingen geleid.

Ajax heeft nog steeds een behoorlijke achterstand op koploper PSV, het spel kan veel supporters nog steeds niet echt overtuigen en ook de basisspelers zijn nog grotendeels dezelfde.

Alleen op de backposities is de hand van de nieuwe trainer echt zichtbaar. Kort na het aantreden van Ten Hag versterkte Ajax zich met Nicolás Tagliafico en Rasmus Kristensen, voor respectievelijk 4,5 en 5,5 miljoen euro.

'Sneller dan gedacht'

De Argentijn is al vanaf de eerste wedstrijd onder de nieuwe man basisspeler en hij oogst al net zo lang veel lof voor zijn spel. Kristensen had net iets langer nodig, maar de Deen zal zondagmiddag in de thuiswedstrijd tegen Heracles ook alweer voor de vijfde keer in de basis staan. En dat is al meer dan hij zelf had verwacht.

"Ik wist bij mijn komst dat ik tijd nodig zou hebben om me de speelwijze van Ajax eigen te maken. Ik had dus niet gedacht al zo veel te spelen, maar ik ben er heel blij mee en ik doe er alles aan om het vertrouwen van Ten Hag waar te maken."

Kristensen: ik ben een aanvallende verdediger

Het lijkt erop dat Kristensen daarin slaagt, want voorlopig laat de coach hem staan. Al heeft de 20-jarige Deen nog geen onuitwisbare indruk achter gelaten in zijn eerste wedstrijden.

Ten Hag zal dat ook gezien hebben, maar in zijn woorden heet het dat zijn nieuwe rechtsback het "naar behoren doet, maar er ook ruimte is voor verbetering."

Aanvallende verdediger

Kristensen is de eerste om dat te onderschrijven. "Vooral verdedigend moet ik beter worden, maar ik ben ervan overtuigd dat dat gaat lukken."

Dat klinkt wat merkwaardig voor een speler die toch echt als verdediger in de programmaboekjes wordt aangekondigd, maar hij omschrijft zichzelf dan ook liever als een aanvallende verdediger. "Ja, ik hou ervan om mee naar voren te gaan. Daar ligt mijn kracht."

Bij zijn vorige club FC Midtjylland kwam Kristensen op die manier tot 16 assists en 7 goals in 82 wedstrijden. Bij de Amsterdammers staan de tellers nog op nul, maar het valt al wel op dat hij tot meer voorzetten komt dan zijn concurrent Joël Veltman.

Rasmus Kristensen juicht met Matthijs de Ligt, nadat de aanvoerder Ajax op voorsprong heeft geschoten tegen Heerenveen

Dat verklaart direct waarom Ten Hag het in de 20-jarige Deen ziet zitten. De trainer heeft immers meerdere keren aangegeven graag te spelen met vleugelverdedigers die de backpositie zoals hij dat noemt dynamisch invullen.

Dat Kristensen op die manier Veltman, aanvoerder nota bene, van de rechtsbackpositie heeft verdreven, maakt het er voor hem niet specialer op dat hij sneller dan gedacht al tot de eerste elf van Ajax hoort.

"Het maakt mij niet uit wie ik vervang. Bovendien heb ik een goede band met Joël en dat is niet veranderd sinds ik op zijn positie speel. Voor mij is het zaak nu van deze kans te genieten en te leren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl