ANP
NOS SportAangepast

Marathonloper Choukoud: zonder tegenslagen geen topatleet

Van de Nederlandse top komt zondag bij de marathon van Rotterdam alleen Khalid Choukoud aan de start. Ondanks veel fysieke tegenslag is de 32-jarige marathonloper ervan overtuigd dat zijn beste tijd nog moet komen.

Zondag zou een droom werkelijkheid worden als hij in Rotterdam op de Coolsingel de grens van 2 uur en 10 minuten bedwingt. "Dan ben je direct alle tegenslag vergeten."

Choukoud is bij marathon Rotterdam gebrand op revanche

Choukoud vormt met Michel Butter en Nederlands recordhouder Abdi Nageeye de vaderlandse top op de marathon. Butter en Nageeye hebben dit jaar een ander doel en laten Rotterdam links liggen. Ze richten zich op de EK in Berlijn, in augustus, waar ze voor een medaille gaan. Een snelle marathon is voor hen momenteel geen hoofddoel.

Nieuwe schoenen en blaren

Choukoud wil wél hard lopen in Rotterdam. De atleet van Marokkaanse komaf wil revanche nemen voor zijn optreden vorig jaar, toen hij op nieuwe loopschoenen geplaagd werd door blaren en moest opgeven. "Met mijn huidige schoenen train ik al twee maanden, dus dat moet geen probleem zijn", grinnikt hij.

ANP
2017: Khalid Choukoud achter Michel Butter in Rotterdam

De marathonloper heeft de lat voor zondag hoog gelegd. Abdi Nageeye, die voor de marathon van Boston op 16 april heeft gekozen, is de enige Nederlander die er in de voorgaande 37 edities in is geslaagd onder de 2 uur en 10 minuten uit te komen. "Dat zou echt een droom zijn", blikt Choukoud vooruit.

Hij bereidde zich op zeeniveau in Marokko voor. Voor een hoogtestage ontbrak de tijd. "En op zeeniveau kun je veel harder trainen", is zijn overtuiging.

Mentaal sterker dan ooit

"Ik ben mentaal sterker dan ooit. Een tijd hoog in de 2 uur en 9 minuten zou geweldig zijn, maar als ik mijn persoonlijk record met 5 seconden verbeter ben ik ook heel blij."

Dat pr staat op 2.10.52, in 2014 in Rotterdam gelopen. Een nieuw persoonlijk record zou een beloning zijn na een waslijst aan tegenslagen. Denk maar aan het mislopen van olympische kwalificatie de door regen loodzware marathon van Amsterdam in 2015. Vorig jaar moest Choukoud, die met grote verwachtingen van start ging, noodgedwongen opgeven in Rotterdam. En ook in januari gooide een kuitblessure roet in het eten in de Halve Marathon van Egmond.

"Ik heb zoveel tegenslag gehad. Maar ik ben er inmiddels wel achter: zonder tegenslag word je geen topatleet", zegt Choukoud zonder schroom. "Ik heb vertrouwen in mezelf. Het gaat me lukken"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl