Arno Kamminga
NOS SportAangepast

Zwemmer Kamminga: concurrentie maakt wel stappen, maar die van mij zijn groter

Zodra Arno Kamminga het water induikt, weet het publiek dat het alert moet zijn: spektakel gegarandeerd, een Nederlands record in aantocht. Ook vrijdagavond was het in Den Haag weer raak op de 200 meter schoolslag. 's Ochtends scherpte hij zijn Nederlands record aan naar 2.09.57, in de finale zwom de schoolslagspecialist bijna achteloos 0,8 seconde harder (2.08.75).

Na het uitzwemmen, de haren netjes gekamd, gehuld in Oranje-trainingspak, doet de 22-jarige Kamminga rustig zijn verhaal. "Ik blijf me verbazen, want er zijn ook wedstrijden dat het niet lukt. Echt waar. Die doen veel meer pijn, daar leer ik van. Ik wist dat 2.08 er in zat."

Zijn coach, Marc Faber, was niet helemaal tevreden geweest over zijn race in de ochtend: "De keerpunten waren wat slordig, zijn raceverdeling klopte niet helemaal. Nu ging het een stuk harder en hield hij het tempo mooi vast."

Wereldtop

Kamminga schurkt inmiddels tegen de wereldtop aan. Zijn 2.08 is dit seizoen de zesde tijd in de wereld. Maar de zwemmer benadrukt dat hij er hard voor moet werken. "Ik ben sterker geworden door de vele trainingen. Vooral onder vermoeidheid houd ik mijn techniek beter vast. Ik zwom nooit zo veel wedstrijden, maar vorig seizoen heb ik meegedraaid in het World Cup-circuit. Daar word je mentaal sterk van."

Arno Kamminga

Vorige maand verbleef hij nog met de nationale zwemselectie in Oman voor een trainingskamp van drie weken. "Die ben ik ook erg goed doorgekomen. We hebben daar in totaal 30 trainingen gedaan en er zat niet één slechte tussen. Zwemmen in de open lucht is heerlijk. Met die zon erbij is 't lekker vitamines tanken. Vroeger was ik in de trainingen ook nog te wisselvallig, nu niet meer."

Kamminga is in korte tijd een serieuze prof geworden. Ook buiten het zwembad. Zo houdt hij de concurrentie nadrukkelijk in de gaten. "Er wordt deze week overal in de wereld gezwommen, de Commonwealth Games in Australië, in Stockholm en ook in Japan. Ik wil de uitslagen weten, zoek video's van de races. Down Under zwemmen ze hard, maar waar mijn tegenstanders een stap maken, maak ik een grotere stap..."

Glasgow

Hij heeft zich zeer overtuigend gekwalificeerd voor het EK zwemmen komende zomer in Glasgow. Daar moet het allemaal gebeuren. En Kamminga maakt er geen geheim van dat hij voor het hoogste treetje gaat. "Of dat realistisch is? Die ambitie moet je gewoon hebben. Tijden maken in de race niet meer uit, ik wil gewoon dat potje winnen."

Hoewel hij op alle schoolslag-afstanden snel is, gaat zijn voorkeur uit naar de langste afstand, de 200 school. "Grote jongens als de Rus Tsjoepkov, de regerend wereldkampioen en Marco Koch uit Duitsland weten dat ze daar aan de bak moeten. Ik kom er aan!"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl