In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS NieuwsAangepast

Dit keer dumpen de boswachters zelf afval, als statement

Brabantse boswachters zijn helemaal klaar met alle afvaldumpingen in het bos. Ze willen meer toezicht. Daarom hebben boswachters van het Brabants Landschap, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer vandaag bij wijze van protest afval op de stoep van het provinciehuis in Den Bosch gestort.

"Afvaldumpingen zijn aan de orde van de dag. We willen dat er echt iets gaat veranderen", zegt boswachter Erik de Jonge van het Brabants Landschap terwijl hij vaten, bierkratten en oude stoelen voor het provinciehuis gooit.

Volgens de natuurbeheerders is het schering en inslag. "De afgelopen zes weken zaten we al op 232 dumpingen in Brabant", zegt Luc Roosen, boswachter van Natuurmonumenten.

Koelkasten en olievaten

Naar schatting zijn er in de Brabantse natuur zo'n 5000 afvaldumpingen per jaar. "Het kost ontzettend veel tijd, geld en mensen. Geld dat eigenlijk bedoeld is voor natuurbeheer. Maar wij zijn vooral bezig met afval ruimen."

Roosen: "We vinden de gekste dingen, van koelkasten, bankstellen en andere huisraad tot asbest, drugsafval en lekkende olievaten. Je vraagt je af wat mensen bezielt dit in de natuur te dumpen."

De Jonge: "We willen heel graag meer toezicht en handhaving in het buitengebied. Dat kan de provincie gewoon besluiten. Het buitengebied is een vrijplaats geworden door gebrek aan politie en toezicht. Dat moet echt veranderen."

Advertentie via Ster.nl