NOS NieuwsAangepast

Eerste Zuidpoolgroenten tonen toekomst ruimte-eten

Zeventien komkommers, zeventig radijsjes en 3,6 kilo sla. Dat is de eerste oogst van wetenschappers die onder barre omstandigheden groente kweken op de Zuidpool.

Terwijl het buiten -20 was kregen de planten licht van led-lampen en voeding in een speciaal ontwerpen voedingssysteem zonder aarde.

Eden ISS
Wetenschappers van Eden ISS

Door nu op de Zuidpool onderzoek te doen naar hoe groente en fruit tieren in dit soort uitzonderlijke situaties, moet het uiteindelijk mogelijk worden in de ruimte groente te kweken. Dat zou een flinke opsteker zijn voor een langdurige ruimtemissie, zoals een verblijf op de maan of een vlucht naar Mars.

Voor het experiment Eden ISS is een kas opgezet in de buurt van het poolstation Neumayer III. Het team verblijft een jaar op de Zuidpool voor het onderzoek. "We hebben gezocht naar een plek die veel op de ruimte lijkt", vertelt onderzoeker bij de Wageningen Universiteit Esther Meinen in het NOS Radio 1 Journaal. "En dat is gelukt. Deze plek is onbereikbaar, geïsoleerd en er is geen zon."

Naast de groentes die nu geoogst zijn kunnen de wetenschappers nog uitkijken naar onder meer enkele kruiden, spinazie, tomaten en bieten, uiteindelijk zo'n 4 tot 5 kilo per week. Ook moet het mogelijk zijn per week 300 gram aardbeien te kweken.

Van alle gekweekte groentes zullen monsters worden genomen voor analyse, maar wat overblijft kan door de bewoners van het poolstation worden verorberd. Een extraatje, want versproducten zijn er normaal gesproken schaars.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl