NOS VoetbalAangepast

Oranjevrouwen leren omgaan met nieuwe status als topland

Bondscoach Wiegman wil geparkeerde bus omverwerpen

De Nederlandse voetbalsters vervolgen vanavond hun weg naar kwalificatie voor het WK met een thuiswedstrijd tegen Noord-Ierland. Oranje is de nummer 7 van de wereld, Noord-Ierland de nummer 56. Dat mag dus normaal gesproken geen probleem zijn voor de regerend Europees kampioen.

Maar zo gemakkelijk als dat lijkt, hoeft het natuurlijk niet te zijn: Nederland heeft sinds de Europese titel de status van topland gekregen, met de nodige consequenties van dien. "We hebben een leven voor het EK en een leven na het EK", omschrijft bondscoach Sarina Wiegman. "Waar we altijd aan het jagen waren op de tegenstander, wordt er nu op ons gejaagd."

In de WK-kwalificatie staat Nederland er na drie wedstrijden desondanks goed voor. Met twee zeges en een gelijkspel staat Oranje bovenaan in groep 3.

Na het duel met Noord-Ierland van vanavond volgt dinsdag om 20.00 uur nog een uitwedstrijd tegen Ierland, dat ook goed presteert.

Stand groep 3

1 Nederland 3-7
2 Ierland 3-7
3 Noorwegen 3-6
4 Noord-Ierland 3-3
5 Slowakije 4-0

"We merken dat veel tegenstanders nu heel verdedigend tegen ons spelen", constateert Wiegman. Dat bleek al in de laatste WK-kwalificatiewedstrijd tegen Ierland, dat een solide muur optrok waar de Nederlandse voetbalsters geen antwoord op hadden: 0-0.

Geparkeerde bus

Naar het juiste antwoord op zo'n defensieve speelstijl, 'het parkeren van de bus', wordt nu gezocht. "We zijn druk bezig om oplossingen te vinden in de fase van de aanval ver op de helft van de tegenpartij, waarbij het heel druk is op het veld. Zodat we die geparkeerde bus toch omver kunnen werpen en kunnen scoren."

"Daarbij gaat het om zorgvuldigheid, positiespel, hoe kunnen we de mensen daar krijgen waar we ze willen hebben, en geduld", stelt Wiegman. "We steken er veel tijd en energie in. Ons doel is kwalificatie voor het WK en we beseffen dat we twee cruciale kwalificatiewedstrijden voor de boeg hebben."

Voetbalsters Oranje leren omgaan met nieuwe status

Ook de speelsters merken dat de status van Oranje veranderd is. "Je merkt wel dat er zoiets omheen hangt", zegt Jackie Groenen. "Maar het zijn allemaal wedstrijden die je moet winnen. Ik wil ook gewoon naar het WK, dus als we het goed doen, hoop ik dat het zover komt."

Niet gek laten maken

Shanice van de Sanden probeert zich ondertussen niet veel aan te trekken van de druk van de buitenwacht. "Er wordt heel veel van ons verwacht, maar dat is natuurlijk ook hartstikke mooi. We weten wat we kunnen en we gaan ons niet gek laten maken door de buitenwereld. We focussen ons op onszelf en gaan lekker ons spel spelen."

Ook uit de massale belangstelling van het publiek blijkt nog maar eens de nieuwe status van Oranje: met zo'n dertigduizend toeschouwers op de tribunes in Eindhoven wordt het duel met Noord-Ierland de best bezochte vrouwenvoetbalwedstrijd in Nederland uit de geschiedenis. Het vorige record werd gevestigd tijdens de EK-finale van afgelopen zomer tegen Denemarken.

"Mooi hè, dat is wat we graag willen", zegt Wiegman. "We hadden afgelopen zomer de droom om het EK te winnen, maar we wilden ook laten zien hoe goed we kunnen voetballen. Want zo maak je de mensen enthousiast. Dat is hartstikke goed gelukt, zo blijkt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl