Protest tegen fracken voor gaswinning in Groningen
In het Groningse Pieterzijl is bij een informatieavond geprotesteerd tegen een nieuw plan voor gaswinning. Veel bewoners zijn verrast dat minister Wiebes van Economische Zaken toestemming wil geven voor fracking, een techniek om gas uit kleine velden te halen.
Voor de bijeenkomst zetten boze Groningers een doodskist voor het dorpshuis van Pieterzijl, met daarbij de teksten "het vertrouwen is dood" en "ver(t)rek met dat gefrack". Ook werd een klok geluid.
De informatieavond werd volgens RTV Noord goed bezocht. Personeel van onder meer de NAM en het Staatstoezicht op de Mijnen gaf tekst en uitleg over de gaswinning en over fracking. Ook uit nabijgelegen dorpen, zoals Burum en Grijpskerk, kwamen mensen naar de bijeenkomst.
De plannen voor fracking werden bekend op de dag nadat Wiebes aankondigde op termijn te stoppen met gaswinning in Groningen. Uiterlijk in 2030 gaat de gaskraan daar helemaal dicht, zei hij vorige week.
Maar er zijn ook nog honderden kleinere gasvelden in Nederland. Die liggen veelal in het noorden van het land, onder de Waddenzee en onder de Noordzee. Daar gaat de gaswinning gewoon door.
Volgens Wiebes is dat nodig omdat Nederlandse huishoudens voorlopig nog jarenlang gas nodig hebben. Bovendien zijn de risico's op aardbevingen en sterke bodemdaling uiterst gering, volgens het Staatstoezicht op de Mijnen, dat de minister adviseert.
Fracken
In 2016 bleek dat om gas uit het veld in Pieterzijl te kunnen halen het gasveld door fracken gestimuleerd moet worden. Op die manier kan de toestroom van het gas naar de put beter verlopen. De NAM verwacht op die manier nog tot 2025 gas uit het gasveld te kunnen halen.
De bijeenkomst van vanavond gaf betrokkenen de gelegenheid vragen te stellen, zodat zij eventueel bezwaar kunnen maken tegen de plannen met het veld. Dat kan tot 9 mei.
Bezorgde Groningers vrezen Amerikaanse toestanden, waarbij de chemicaliën door de barsten in het grondwater sijpelen en uiteindelijk in het drinkwater terecht komen. Deskundigen zeggen dat de Nederlandse variant ongevaarlijk is. Bovendien wordt er in Nederland al heel lang gefrackt.