ANP
NOS Nieuws

Bestuurders krijgen training tegen geweld en intimidatie

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken wil dat bestuurders zich beter kunnen weren tegen bedreigingen en geweld. Ze heeft daarover afspraken gemaakt met tientallen organisaties. Onder de naam 'Netwerk Weerbaar Bestuur' worden trainingen gegeven aan burgemeesters, wethouders, raadsleden en anderen over agressie, geweld en integriteit.

In de afspraken staat ook dat bestuurders een veiligheidsscan rond hun huis kunnen laten uitvoeren, dat de informatievoorziening voor raadsleden beter moet en dat de betrokkenen meer ondersteuning krijgen. Onder de organisaties zijn de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, samenwerkingsverbanden van bestuurders en politieke partijen.

Zonder dwang en angst

Ollongren benadrukt dat politieke ambtsdragers voor ons allemaal werken, dat ze het debat vrij moeten kunnen voeren en dat ze hun werk zonder dwang of angst moeten kunnen doen. De minister vindt het onacceptabel als deze groep te maken krijgt met bedreigingen en geweld. "Zeker als dit bewust of onbewust hun besluitvorming dreigt te beïnvloeden."

Ollongren wijst erop dat eerder al allerlei instrumenten en protocollen tot stand zijn gekomen om ondermijning van de democratie tegen te gaan.

Meer incidenten

Volgens haar heeft dat geholpen, maar nog niet genoeg. Het afgelopen jaar zijn weer iets meer politici slachtoffer geworden van agressie en geweld en ze waren ook vaker getuige van incidenten bij collega's.

Vorige maand nog waren er berichten over bedreigingen tegen burgemeester Houben van Voerendaal. Die vertelde hoe hij door een gemaskerde man met een vuurwapen werd bedreigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl