Als toerist genieten van de zon op Boracay zit er de komende zes maanden niet in
NOS NieuwsAangepast

Filipijnen sluiten 'open riool' en vakantie-eiland Boracay

Het Filipijnse eiland Boracay is zes maanden verboden gebied voor toeristen. Volgens president Duterte is het ooit idyllische eiland met de witte stranden veranderd in een beerput. Vorig jaar trok Boracay bijna twee miljoen bezoekers.

In februari dreigde de president de hotels, restaurants en andere toeristische bedrijven al met sluiting. Hij beschuldigde hen ervan hun afvalwater te lozen in de zee. "Ik reken het jullie aan dat jullie van Boracay een visvijver en open riool hebben gemaakt", zei hij toen. "Jullie maken het schoon of ik sluit het eiland voorgoed. Er komt een tijd dat er geen buitenlander meer naartoe kan."

'De beuk erin'

Volgens correspondent Michel Maas is president Duterte geen man van halve maatregelen en heeft hij daarom gezegd dat het hele eiland meteen maar moet worden afgesloten. "Duterte was op Boracay en zei dat de zee naar stront stinkt en dat die smeerboel meteen moet worden opgeruimd. Zijn methode is 'de beuk erin' en nu gaat alles op slot."

Gevolgen

De afsluiting heeft grote gevolgen voor de tienduizenden mensen die werkzaam zijn in de toeristenindustrie. De 500 hotels, resorts en winkeltjes waren vorig jaar samen goed waren voor een omzet van zo'n 870 miljoen euro.

Maas: "De regering heeft gezegd dat er voor al die mensen een noodfonds komt zodat ze een basisinkomen kunnen krijgen, maar cijfers worden niet genoemd. En er is ook niet gezegd hoe alle troep moet worden opgeruimd."

Het is de prijs van het succes. Tien jaar geleden kwam het eiland ineens op lijstjes van mooiste stranden.

Correspondent Michel Maas

Hoe Boracay precies wordt afgesloten, is ook nog niet duidelijk. Eerder had het ministerie van handel en industrie voorgesteld het eiland in fases af te sluiten om de schade voor bewoners en bedrijven zoveel mogelijk te beperken.

De problemen waar Boracay mee kampt zijn volgens Maas een direct gevolg van het toerisme. "Het is de prijs van het succes. Tien jaar geleden kwam het eiland ineens op lijstjes van mooiste stranden en toen raakte alles in een stroomversnelling.

"Hotels namen de plek van bamboehutjes in, op de stranden werden resorts gebouwd en er kwam zelfs een groot winkelcentrum. Maar er is geen riolering, dus al het afvalwater wordt rechtstreeks in zee geloosd. Daarover was Duterte ook zo boos."

Plastic-noodtoestand

Vervuiling op stranden is ook op andere toeristische trekpleisters een probleem. Op de stranden van Bali zag het bijvoorbeeld zwart van de bekertjes, zakjes, flesjes, doppen en tasjes. Daarom riep de regering van Indonesië in december de 'plastic-noodtoestand' uit. Mannen, vrouwen, kinderen, bulldozers en vrachtwagens worden massaal ingezet om de stranden op te ruimen. Op het hoogtepunt werd per dag honderdduizend kilo plastic afgevoerd.

Het plasticseizoen duurt zes maanden. Kijk hier hoe dat precies zit:

Hoe zit het precies met dit plasticseizoen?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl