Duizenden herdenken 'apostel van geweldloosheid' Martin Luther King

time icon Aangepast
AFP

In de Amerikaanse stad Memphis hebben duizenden mensen Martin Luther King herdacht. Het is vijftig jaar geleden dat de burgerrechtenactivist werd doodgeschoten op een balkon van een motel.

Zo'n 10.000 mensen liepen in een mars naar het motel waar King werd vermoord. James Lawson, de man die King in 1968 uitnodigde om naar Memphis te komen, sprak de menigte toe. "Ik ben nog steeds boos en gefrustreerd. Onze taak zit er nog niet op."

De zoon van Martin Luther King, Martin Luther King III, hield ook een toespraak. "Er is iets mis met ons land waar minstens 48 miljoen mensen in armoede leven. Dat is onacceptabel. Dat moet beter kunnen." Op het exacte tijdstip van de moord werd een minuut stilte gehouden.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Martin Luther King herdacht in Memphis

Ook op andere plaatsen in de VS waren herdenkingen. In Kings geboorteplaats Atlanta sprak dochter Bernice King: "Wij herdenken de apostel van geweldloosheid."

De moord op de charismatische leider van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging veroorzaakte een schok in de VS en daarbuiten. King werd het symbool van de geweldloze strijd tegen rassenscheiding en racisme.

Martin Luther King was in 1968 in Memphis om stakende zwarte schoonmakers te steunen. Op de vroege avond van 4 april werd hij doodgeschoten terwijl hij stond te praten voor zijn kamer in het Lorraine Motel.

De schutter was crimineel James Earl Ray. Hij werd een paar maanden na de moord opgepakt op het vliegveld Heathrow in Londen. Ray bekende dat hij King had vermoord, maar trok die bekentenis kort na zijn veroordeling weer in.

Wie was King? Wat is zijn betekenis, vijftig jaar na zijn dood? Bekijk de special over het leven en de nalatenschap van Martin Luther King.

I Have a Dream, de erfenis van Martin Luther King

STER Reclame