Ray Wilkins verdedigt de kleuren van zijn land
NOS VoetbalAangepast

Voormalig Engeland-aanvoerder Wilkins (61) overleden

Ray Wilkins, voormalig aanvoerder van het Engelse nationale elftal, is woensdag op 61-jarige leeftijd overleden. Hij werd vorige week getroffen door een hartstilstand en lag sindsdien in coma in St. George's Hospital.

Wilkins speelde 84 interlands voor Engeland, onder meer op het EK van 1980 en de WK's van 1982 en 1986. De begaafde middenvelder - bijgenaamd Butch - werd in 1974 als 18-jarige aanvoerder van Chelsea, de club waar hij sinds zijn jeugd speelde.

Behalve voor Chelsea speelde hij ook onder meer voor Manchester United, AC Milan, Glasgow Rangers, Paris Saint-Germain en Queens Park Rangers. De middenvelder bezorgde United in 1983 met een prachtig gekruld schot vanaf de rand van het strafschopgebied de FA Cup. In dat elftal van United was Arnold Mühren een van zijn ploeggenoten.

AC Milan

In 1984 tekende hij samen met landgenoot Mark Hateley een contract bij AC Milan, waarmee zij de eerste Engelsen werden bij de Rossoneri. Wilkins speelde er tot 1987 en was voorloper van het Nederlandse trio Ruud Gullit, Marco van Basten en Frank Rijkaard.

Zijn plek op het middenveld bij AC Milan was niet de enige primeur in Wilkins' loopbaan. Ook was hij in 1986 de eerste Engelsman die bij een WK-eindronde van het veld werd gestuurd.

In het groepsduel met Marokko kreeg hij het aan de stok met de Paraguayaanse arbiter Gabriel González. De scheidsrechter kreeg de bal vervolgens tegen zich aan gesmeten. Per ongeluk, zo stelde Wilkins.

Wilkins voor Engeland: fenomenaal en een beetje gek

Assistent van Hiddink en Meulensteen

Na zijn actieve loopbaan werkte Wilkins onder meer als assistent van Guus Hiddink bij Chelsea en van René Meulensteen bij Fulham. Bij die clubs was hij ook korte tijd eindverantwoordelijk. Ook werkte hij korte tijd als bondscoach van Jordanië.

Ray Wilkins en Guus Hiddink

In 2015 werkte hij voor het laatst op het hoogste niveau als assistent van trainer Tim Sherwood bij Aston Villa. Daarna ging hij aan de slag als voetbalanalyticus bij Sky Sports.

Wilkins werd in 2013 opgenomen in de Engelse Football Hall of Fame.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl