Een screenshot van een film waarop te zien zou zijn hoe de Israëlische marine de boot onderschept van de mannen die de aanslag wilden plegen.
NOS NieuwsAangepast

'Palestijn wilde marineschip Israël aanvallen en bemanning ontvoeren'

Israël heeft een 23-jarige Palestijn aangeklaagd voor het plannen van een raketaanval op een Israëlisch marineschip. Volgens Israël wilde hij militairen ontvoeren en inzetten als onderhandelingsmateriaal.

De Palestijn uit Gaza is volgens de Israëlische krant Haaretz lid van de terreurbeweging Islamitische Jihad. Hij zou samen met negen anderen met een boot een Israëlisch marineschip hebben willen lokken. Vervolgens wilde hij met een andere boot het marineschip aanvallen met een raket. Met een derde boot zou hij militairen van het beschadigde marineschip hebben willen ontvoeren.

De verdachte zou al sinds 2016 in contact staan met de Islamitische Jihad, een alliantie van verschillende splintergroeperingen die als doel hebben de staat Israël met geweld te vernietigen. Afgelopen augustus zou hij lid zijn geworden van de groepering. Voor de aanval op het Israëlische marineschip zou hij 5000 dollar hebben gekregen. Hij wordt ook verdacht van het smokkelen van explosieven en wapens vanuit Egypte naar de Gazastrook.

'Terroristen beschermen'

Israël klaagt de Palestijn aan op basis van zijn bekentenis en getuigenverklaringen. De tien verdachten werden half maart al aangehouden toen hun boten buiten de toegestane viszone voor de kust van Gaza kwamen. De meesten zijn inmiddels vrijgelaten. Behalve de 23-jarige man zitten twee anderen nog vast.

Volgens president Netanyahu bewijst de verhinderde aanval wat de ware bedoelingen zijn van terroristische organisaties in Gaza. "Hun enige doel is terroristen beschermen die aanslagen willen plegen tegen Israël."

'Divers en complex'

Als reactie op het nieuws van de aanhoudingen noemde de Israëlische Defensieminister Lieberman de uitdagingen in de Gazastrook "divers en complex". Hij zei te hopen dat "onze vrienden aan de linkerzijde nu geen onderzoek zullen eisen".

Lieberman doelde daarmee op de roep om een onafhankelijk onderzoek naar het geweld in de Gazastrook, waarbij vrijdag 18 Palestijnen om het leven kwamen door Israëlisch vuur. Onder meer secretaris-generaal António Guterres van de Verenigde Naties en EU-buitenlandchef Federica Mogherini vroegen om zo'n onderzoek. Israël heeft al aangegeven daar niet aan mee te zullen werken. Veel van de doden zijn terroristen van Hamas en andere Palestijnse gewapende groeperingen, zegt Israël.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl