ANP

Vrouwen die een gezond voedingspatroon hebben, met veel groenten en fruit, hebben minder rimpels in het gezicht dan vrouwen die ongezond eten. Bij mannen lijkt het niet uit te maken of iemand gezond of ongezond eet. Dat concludeert het Erasmus MC, dat onderzoek deed onder meer dan 2700 Rotterdamse 50-plussers.

Volgens de onderzoekers was het percentage rimpels minder bij vrouwen die veel fruit, groenten en vis aten en daarnaast weinig vlees, suiker, verzadigde vetten en alcohol innamen. "Wij denken dat het komt door vitaminen en anti-oxidanten die in de voeding zitten. Die zouden de huid kunnen helpen beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf, zoals UV-straling", zegt arts-onderzoeker Selma Mekic.

Meer rimpels door alcohol

Vrouwen die het mediterrane dieet hadden gevolgd - weinig vlees, veel groenten, fruit, vis, olijfolie en een glas wijn per dag - hadden niet significant minder rimpels. Dat is opvallend, omdat ook dat dieet als gezond wordt gezien. "Het lijkt erop dat de alcohol het effect van de gezonde voeding tenietdoet, als het gaat om rimpelvorming", verklaart Mekic.

Het Erasmus MC heeft nog geen verklaring waarom er zo weinig effect te zien is bij mannen. "Uit eerder onderzoek weten we dat mannen en vrouwen andere risicofactoren hebben voor het ontwikkelen van rimpels. Dus het zou kunnen zijn dat vrouwen gevoeliger zijn voor de invloed van voedsel als het gaat om rimpelvorming", legt Mekic uit.

Bevolkingsonderzoek

Om het rimpelonderzoek uit te kunnen voeren, heeft het Erasmus MC deelnemers van een langlopend bevolkingsonderzoek in de Rotterdamse wijk Ommoord een vragenlijst laten invullen. Daarbij gaven de mensen specifiek aan hoeveel gram van producten, bijvoorbeeld groenten, vlees, brood en alcohol, ze gedurende een maand consumeerden. Ook zijn er 3D-foto's gemaakt van het gelaat en werd met een computerprogramma het percentage rimpels vastgesteld.

Voor het onderzoek zijn ook verschillende andere factoren meegenomen. Zo is de leeftijd van de deelnemers, of ze roken en of ze vaak blootstaan aan UV-straling in acht genomen. Dat zijn bekende oorzaken van huidveroudering. De gegevens over voeding zijn daarmee statistisch gecorrigeerd om tot een realistisch beeld te komen, zeggen de onderzoekers.

STER reclame