NOS NieuwsAangepast

Zorgverzekeraars beleggen in omstreden medicijnfabrikanten

Meerdere zorgverzekeraars beleggen in medicijnfabrikanten die extreem hoge prijzen vragen voor hun medicijnen. Volgens de Volkskrant gaat het om onder meer de zorgverzekeraars CZ, Zilveren Kruis en Menzis.

Die verzekeraars investeren miljoenen in bedrijven als Biogen en Gilead, die onder vuur liggen voor de hoge prijs die ze voor sommige medicijnen vragen.

Het Zorginstituut, dat adviseert welke medicijnen vergoed moeten worden, maakt zich al langer kwaad over medicijnen die soms wel een paar ton per jaar per patiënt kosten.

Raar

"De investeringen zijn heel raar", zegt Toine Pieters, hoogleraar geschiedenis van de farmacie. "Je wilt de kosten van de gezondheidszorg naar beneden terugbrengen en die medicijnen voor iedereen beschikbaar houden. Daarom moet je zeggen: dit soort beleggingen willen we niet."

VGZ heeft een paar weken geleden z'n beleggingen in deze bedrijven verkocht. "Hoe kunnen wij een verzekerde recht in de ogen kijken wanneer wij beleggen in een bedrijf dat ervoor zorgt dat diezelfde verzekerde niet het medicijn krijgt dat hij nodig heeft?", schrijft het bedrijf in een verklaring.

CZ is niet van plan de aandelen te verkopen, zegt CZ-topman Wim van der Meeren in het NOS Radio 1 Journaal. "We zijn het oneens met het ondoorzichtige prijsbeleid van deze bedrijven, maar we zijn voorlopig niet van plan de investeringen terug te trekken."

De zorgverzekeraar denkt niet dat het terugtrekken van investeringen gaat helpen om het beleid van de medicijnfabrikanten te veranderen. "Het gaat om een relatief laag bedrag. Daar gaat de farmacie niet van wakker liggen."

15 miljard

Uit gegevens van De Nederlandsche Bank blijkt dat de zorgverzekeraars eind 2016 in totaal 15 miljard euro belegd hadden. De winst die daar in 2016 mee werd gemaakt was ongeveer een kwart miljard euro. De beleggingen zijn over het algemeen niet risicovol, zoals in kredietwaardige staatsobligaties. Wel vindt er een lichte verschuiving plaats naar meer zakelijke waardes als aandelen en bedrijfsobligaties.

Zorgverzekeraars moeten van de toezichthouder buffers aanhouden. Ook speelt hierbij mee dat de premies over het algemeen eerder binnen komen dan de rekeningen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl