Amerikaanse producten in een winkel in Peking EPA

De Amerikaanse regering wil zo'n 1300 producten uit China extra gaan belasten. Het is het zoveelste hoofdstuk in de bekoelde handelsrelatie tussen China en de VS. Maandag voerde China importheffingen in op 128 Amerikaanse producten, als reactie op de belasting die Trump instelde op de invoer van staal uit China.

Met de nieuwe China-taks wil Trump 25 procent belasting op een totale waarde van vijftig miljard dollar binnenhalen. Onder de ruim duizend producten zitten industriële robots en apparatuur voor telecommunicatie. De lijst is nog niet definitief, er loopt nog een inspraakprocedure.

In een reactie op het Amerikaanse besluit kondigde China ook maatregelen aan. Het land wil 106 Amerikaanse producten extra belasten. De invoerheffingen op onder meer vliegtuigen, auto's, chemicaliën en sojabonen gaan met 25 procent omhoog en hebben (ook) een waarde van zo'n 50 miljard dollar.

Tegenmaatregelen?

President Trump beschuldigt China er ook van Amerikaanse technologie te hebben gestolen. De Chinese ambassade in Washington heeft de nieuwe plannen van de Amerikanen streng veroordeeld. "Dit dient noch het belang van China, noch dat van de VS. En nog minder het belang van de mondiale economie."

De verwachting is dat het bewind in Peking binnenkort weer met tegenmaatregelen zal komen.

STER reclame