NOS NieuwsAangepast

'Wij willen in elk centrum om de vijfhonderd meter een openbaar toilet'

In ieder Nederlands stadscentrum moet om de vijfhonderd meter een openbaar toilet beschikbaar zijn. Dat vindt de Maag Lever Darm Stichting, die vandaag een petitie over dit onderwerp aanbood aan de Tweede Kamer.

Volgens de stichting zijn er in Nederland te weinig openbare toiletten, waardoor vooral mensen met bijvoorbeeld een stoma of met incontinentie in de problemen komen. Met de petitie proberen de initiatiefnemers openbare toiletten op de politieke agenda te krijgen.

Stomazakje

Ook vorig jaar vroegen de initiatiefnemers al aandacht voor openbare wc's in Nederland. In de tussentijd is er al wel een en ander veranderd, zegt Carlijn Willemstijn. De 38-jarige darmpatiënte zoekt vaak tevergeefs naar een openbaar toilet om haar stomazakje te legen.

In een blog beschreef Carlijn afgelopen november hoe plotselinge diarree haar stomazakje onderweg deed knappen. De "warme poep verspreidt zich aan de binnenkant van mijn panty en jurkje", schrijft ze, maar ze mocht in een supermarkt niet naar het toilet.

De situatie in Nederland is inmiddels iets verbeterd, zegt Carlijn nu. Haar eigen gemeente werkt naar aanleiding van Carlijns verhaal bijvoorbeeld aan meer openbare toiletten in het straatbeeld en veel andere gemeenten nemen daar een voorbeeld aan.

Om de vijfhonderd meter een wc?

Uiteindelijk is het de verantwoordelijkheid van gemeenten om lokaal iets te doen aan de hoeveelheid openbare wc's. Tweede Kamerleden zien de petitie van de Maag Darm Stichting vandaag dan ook vooral als stimulans om dit onderwerp op de politieke agenda te houden.

Vera Bergkamp (D66) vindt het wel een landelijke verantwoordelijkheid om gemeenten erop te wijzen dat er te weinig openbare toiletten zijn, bijvoorbeeld door in gesprek te gaan met de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG) en werkgevers. Ook VVD-Kamerlid Antoinette Laan wijst erop dat de rijksoverheid wel een oproep kan doen aan gemeenten, maar dat de gemeenten uiteindelijk zelf met oplossingen moeten komen. "Zij kunnen in bestemmingsplannen zien waar toiletten nodig zijn."

De landelijke overheid kan dit in notities opnemen, maar daar kun je niet in plassen.

Antoinette Laan, VVD-Kamerlid

Laan komt zelf uit de gemeentelijke politiek: voordat ze in 2017 lid werd van de Tweede Kamer was ze fractievoorzitter van de VVD in Rotterdam, waar flink wordt geïnvesteerd in zelfreinigende toiletten in de binnenstad. "Het kan dus zeker", aldus Laan. "Maar het kost ook wat. En dat moeten gemeenten afwegen in hun eigen begroting. "Wij kunnen dit onderwerp als landelijke overheid in notities opnemen, maar daar kun je niet in plassen", sluit Laan haar verhaal af.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl