Adviesraad: we moeten minder vlees eten

Nederlanders moeten flink minder vlees gaan eten om een bijdrage te leveren aan een beter milieu. En de overheid moet zijn steentje bijdragen door de schijf van vijf aan te passen, het landbouwbeleid te wijzigen en de voorlichting te verbeteren. Dat schrijft de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een advies.

Bij de consumptie is de verhouding tussen vlees en plantaardige eiwitten sinds de jaren zestig door de toegenomen welvaart gestegen van 50/50 naar 70/30. De Rli pleit voor maatregelen om die verhouding te kantelen naar 40/60 in 2030, en daarna nog verder.

De veehouderij moet veel duurzamer, stelt de raad, die pleit voor ander overheidsbeleid. Dat zou ook in het belang zijn van de veehouders zelf: "De economische positie van een grote groep bedrijven in de veehouderijsector is inmiddels dramatisch. De risico's van de veehouderij voor de volksgezondheid en de druk op het milieu worden maatschappelijk niet meer geaccepteerd."

De Rli adviseert minister Schouten en staatssecretaris Blokhuis om langetermijnbeleid vast te stellen, zodat de veehouderij weet waar die aan toe is. Vaststaat dat de veestapel kleiner moet worden en dat duurzaamheid meer aandacht moet krijgen, stelt de Rli. Ook zou de overheid een btw-verhoging op vlees moeten overwegen.

Maar het is niet alleen aan de veehouders om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. De raad schrijft dat de veehouderij verantwoordelijk is voor zo'n 10 procent van de totale Nederlandse uitstoot van broeikasgassen en benadrukt dat duurzaamheid begint bij consumenten. "Je kunt het probleem niet over het hek van de veehouder gooien, zo van: los het maar op dan gaan wij vrolijk verder", zegt Rli-lid Krijn Poppe in het NOS Radio 1 Journaal.

Consumenten moeten "substantieel" minder vlees gaan eten. Dat kan worden beïnvloed door de schijf van vijf aan te passen, maar ook doordat tv-koks een andere boodschap gaan uitdragen. Poppe: "Tv-koks, kookrubrieken zijn goede middelen om consumenten bewustzijn bij te brengen, om nieuwe eetmethoden te presenteren."

Poppe erkent dat de vleesindustrie niet als enige verantwoordelijk is voor de uitstoot van broeikasgassen. "Als we daar niet besparen, dan zullen woningen sneller van het gas moeten of er moeten maatregelen genomen worden op het gebied van mobiliteit. Maar ons idee is dat het evenwichtig gebeurt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl