
Israël blaast migrantendeal met VN-organisatie af
Premier Netanyahu van Israël heeft een streep gezet door de plannen om Afrikaanse migranten naar westerse landen te sturen in plaats van terug naar Afrika. Gisteren werd bekend dat Israël een akkoord had gesloten met de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR voor het herhuisvesten van migranten uit met name Sudan en Eritrea.
De deal zou een controversieel plan vervangen om de migranten, vooral mannen, naar landen in Afrika te sturen waar ze oorspronkelijk niet vandaan kwamen. Hun veiligheid zou daar niet gegarandeerd zijn. Het zou gaan om ongeveer 16.000 van de 37.000 Afrikaanse migranten in Israël. De overige migranten zouden mogen blijven.
Massadeportatie
Netanyahu zei gisteren dat landen als Duitsland, Italië en Canada de migranten zouden opnemen, maar die landen zeiden van niets te weten. Canada verzette zich tegen de "massadeportatie" van asielzoekers.
Ook in eigen land klonk kritiek, zegt correspondent Arlene Gelderblom. "Vooral rechtse politici vonden dat er volgens de deal te veel asielzoeker zouden mogen blijven. Onder andere de minister van Onderwijs zei dat Israël een paradijs voor 'infiltranten' zou worden als die deal was doorgegaan."
Uiteindelijk schortte Netanyahu de overeenkomst op. Daarover zegt hij: "Ik heb alle opmerkingen over het akkoord zorgvuldig bestudeerd. Nadat ik de voors en tegens tegen elkaar had afgewogen, heb ik besloten de deal af te blazen."
De kans dat het eerdere, nog veel controversiëler plan om migranten terug naar Afrika te sturen nu weer op tafel ligt, is volgens Gelderblom niet groot. "Daar was ook al veel protest tegen, met name van prominente Israëliërs. Zij vroegen zich af hoe een land dat is opgebouwd door vluchtelingen, zo kan omgaan met asielzoekers."
Losser bekomt van de schrik na ongeluk met huifkar
Twintig mensen die op de kar stonden, raakten gewond. Vier van hen zijn naar het ziekenhuis gebracht.
Plattelandsbevolking India lijdt onder extreme hitte
40 procent van de bevolking werkt in de landbouw en daar moet het meeste werk gedaan worden in de zomer, voordat de verkoelende moesson komt.
Gemeenten moeten jonge boompjes pamperen als baby's vanwege droogte
De droogte van de afgelopen jaren heeft ook het werk van bomenbeheerders bij de gemeenten lastiger gemaakt. Jonge bomen hebben de eerste jaren veel meer water en aandacht nodig dan voorheen.