NOS NieuwsAangepast

Smog in zuidwesten door Duitse paasvuren, Nederlandse vuren gewoon aangestoken

Het RIVM meldt dat op sommige plaatsen in het zuidwesten van het land de luchtkwaliteit onvoldoende is, en lokaal zelfs slecht. Oorzaak van de smog zijn de paasvuren van gisteravond in Duitsland.

De milieudienst in de regio Rijnmond had vanmiddag al meer dan 200 klachten binnengekregen over stankoverlast door die Duitse paasvuren, schrijft RTV Rijnmond. Ook bij de brandweer Haaglanden kwamen meldingen binnen over een brandlucht. De Ammunitiehaven in Den Haag werd daarom tijdelijk afgesloten. De brandweer dacht aan een brand, maar kon geen brandhaard vinden.

Het RIVM meldt dat de fijnstofconcentraties in het zuidwesten zijn verhoogd. Vanavond kan de luchtkwaliteit ook in andere regio's achteruitgaan, als daar paasvuren branden. Naar verwachting is er vanavond weinig wind, waardoor de rook kan blijven hangen.

Het aansteken van paasvuren ging gewoon door, zoals hier in Espelo:

Paasvuur Espelo weer aangestoken

Een verhoogde concentratie fijnstof in de lucht kan, samen met andere luchtverontreiniging, leiden tot een verminderde longfunctie. Het RIVM adviseert iedereen dan ook om het inademen van rook te vermijden. Astma en COPD kunnen verergeren en mensen kunnen last krijgen van piepen, hoesten en kortademigheid.

In de grensprovincies waren de paasvuren in Duitsland gisteren al te ruiken. In sommige Groningse plaatsen stond het gisteren blauw van de rook. Volgens de weervrouw van RTV Noord was de overlast groter dan andere jaren, doordat er een oostenwind stond. Bovendien was het hout dat was aangestoken nog nat, waardoor het meer rookte. Ook in België wordt overlast door de rook van paasvuren gemeld.

De verwachte luchtverontreiniging door paasvuren is niet zichtbaar in de luchtkwaliteitverwachting op luchtmeetnet.nl. Dit komt doordat de locaties van paasvuren en de grootte ervan niet precies bekend zijn.

Inmiddels waait er een noordwestenwind, maar die is tamelijk zwak en zal naar verwachting niet veel effect hebben op de rook.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl