Curler Jaap van Dorp in actie
NOS SportAangepast

Nederlandse curlingploeg verrast met zege op olympisch kampioen VS

De Nederlandse curlingmannen hebben op het WK voor een daverende verrassing gezorgd door olympisch kampioen VS in Las Vegas met 6-4 te verslaan.

De ploeg van skip Jaap van Dorp stond na zeven ends met 4-3 achter, maar wist in de laatste drie ends steeds een punt te pakken. Vooral de 5-4 in het negende end, waarin met de voorlaatste worp drie Amerikaanse stenen werden opgeruimd, was een pareltje.

Nederland wist zich vorig jaar voor het eerst sinds 1994 weer te plaatsen voor het WK van de A-landen. Toen werd er in Edmonton (Can) alleen gewonnen van de Russen. Daar stonden tien nederlagen tegenover.

Curlingmannen beginnen met nederlaag

Eerder op de dag ging het in de eerste WK-wedstrijd nog mis tegen Zuid-Korea (4-7).

In de Amerikaanse gokstad, waar de temperatuur overdag boven de dertig graden ligt, begon Oranje goed aan het duel met de Aziaten. Bij de break had Nederland, dat zich niet wist te plaatsen voor de Spelen, een kleine voorsprong: 3-2. Na de pauze hielden Nederland en Zuid-Korea elkaar in de Orleans Arena tot het negende end in evenwicht: 4-4.

Jaap van Dorp slaagde er in het negende end niet in om met zijn laatste steen te scoren, waarna de Koreanen Oranje voor het eerst in de wedstrijd braken. Zuid-Korea liep daarna uit naar 6-4. Het laatste end bleek een formaliteit. De Koreanen maakten alle Nederlandse pogingen om er nog een verlenging uit te slepen onschadelijk en wonnen met 7-4.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl