Ronde van Vlaanderen: wielerwatchers verdelen sterren

Aangepast
Het peloton in de Ronde van Vlaanderen ANP-NOS

Krijgt de Ronde van Vlaanderen voor het eerst sinds 1986 een Nederlandse winnaar? De NOS-wielerwatchers zouden niet verbaasd zijn als Niki Terpstra de opvolger wordt van Adrie van der Poel, die 32 jaar geleden naar de zege sprintte in de Ronde.

De 33-jarige Terpstra kwam won dit seizoen al twee voorjaarskoersen. "Hij is een heel gevaarlijke man", slaat NOS-commentator Joris van den Berg de spijker op zijn kop.

"De manier waarop hij de E3-prijs won, was indrukwekkend en daarna heeft hij zich twee keer weggecijferd als teamspeler in de QuickStep-ploeg", verwijst hij naar Gent-Wevelgem en Dwars door Vlaanderen. "Hij weet: mijn dag komt nog wel. En met deze vorm kan het zondag zomaar gaan gebeuren."

Een hele ploeg, mag dat ook?

De spelregels van deze rubriek schrijven voor dat alleen individuele renners mogen worden aangeleverd voor het sterrenoverzicht. Inzetten op een hele ploeg valt buiten de opzet, al had verslaggever Han Kock dat graag gedaan. Welke ploeg hij in gedachten had, laat zich raden.

"QuickStep is zó sterk. In plaats van Terpstra had ik ook vier andere namen kunnen noemen. Maar hij steekt er met Philippe Gilbert wel bovenuit. Ook Zdenek Stybar en Yves Lampaert kunnen ervandoor gaan op de hellingen."

De verdeling van de steren door de NOS-wielerwatchers

LippensKockNelissenVan den BergDucrot
*****BenootSaganGilbertVan AvermaetSagan
****TerpstraKwiatkowskiKwiatkowskiSaganStuyven
***SaganTerpstraSaganTerpstraTerpstra
**Van AvermaetVam AvermaetVan AvermaetBenootBenoot
*VanmarckeBenootVanmarckeVanmarckeMoscon

De kracht van het collectief van QuickStep kan alleen wel een probleem worden voor Terpstra. "Al die renners kunnen aanvallen. Als er iemand vandoor gaat, moet de rest van de ploeg de concurrentie afstoppen", legt Van den Berg uit.

"BMC en Bora hebben ieder met Van Avermaet en Sagan maar één troef voor de winst. Voor die ploegen minder gunstig, maar voor die renners wel."

De Ronde van Vlaanderen is zondag live te zien bij de NOS. Vanaf 10.15 uur is er beeld op NOS.nl. De uitzending op NPO 1 begint om 13.12 uur. Op NOS.nl is er een liveblog en in Langs de Lijn op NPO Radio 1 is de koers ook te volgen.

Ondanks de dominantie van QuickStep geeft Kock zijn vijf sterren aan de drievoudig wereldkampioen, die afgelopen weekend voor de derde keer Gent-Wevelgem won: Peter Sagan.

"Gent-Wevelgem is misschien niet de allerbeste graadmeter, maar hij stond er wel na een koers van 250 kilometer. Voor Sagan zijn dit soort koersen een tweede natuur geworden en hij kan altijd vertrouwen op zijn sprint."

'Grotemannenkoers'

Het lijdt volgens Van den Berg geen twijfel dat Terpstra een aanval gaat plaatsen. "Als hij wint, is dat altijd solo. Maar ja, kiest hij de goede aanval?"

Kock weet één ding zeker: "Het wordt in elk geval een 'grotemannenkoers'. Ik verwacht geen verrassende naam die opeens komt bovendrijven. Daarvoor is de finale gewoon te zwaar."

Het parcours van de Ronde van Vlaanderen NOS

STER Reclame