Historisch K-pop-concert in Pyongyang - zonder Gangnam Style

Aangepast
De Zuid-Koreanen worden welkom geheten door Hyon Song-wol EPA

Zuid-Koreaanse artiesten zijn in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang aangekomen voor twee historische concerten. Vandaag en dinsdag laten ze de inwoners van de gesloten dictatuur kennismaken met muziek die normaal gesproken verboden is in het land.

Onder de artiesten die zijn afgereisd zijn de populaire meidenband Red Velvet, rocker Yoon Do-hyun en de zangeressen Choi Jin-hee en Lee Sun-hee. "Mijn hart ontploft bijna", zei een geƫmotioneerde Yoon voor vertrek. "Ik ben heel erg benieuwd hoe het publiek zal reageren."

Red Velvet neemt afscheid op het vliegveld van Seoul AFP

In totaal zijn er bijna 200 Zuid-Koreanen aangekomen in het noorden, onder wie ook een demonstratieteam taekwondo, technici en verslaggevers. Daarnaast zijn er regeringsvertegenwoordigers meegegaan die in de marge van de concerten gesprekken zullen voeren over een topontmoeting tussen de leiders van beide Korea's op 27 april.

Geen PSY

De groep werd in Pyongyang welkom geheten door een lid van de door Kim Jong-un persoonlijk goedgekeurde meidenband Moranbong. "We zijn allemaal vol verwachting", zei Hyon Song Wol. "Er komen veel beroemdheden langs."

Grote afwezige in de delegatie is de wereldberoemde rapper PSY, bekend van zijn YouTube-hit Gangnam Style. Waarom hij niet meereist is niet bekendgemaakt. "We hebben gekeken wat mogelijk was, maar het liep op niets uit", was alles wat Zuid-Koreaanse woordvoerder kwijt wilde.

Er zijn verhalen dat Noord-Korea een veto heeft uitgesproken over de deelname van PSY. Zijn bizarre humor en de seksuele toespelingen in zijn muziek zouden het regime te ver zijn gegaan.

De vertrekkende artiesten EPA

De afwezigheid van PSY laat zien hoe precair de balans is die Zuid-Korea probeert te vinden. K-pop wordt normaal in Noord-Korea veroordeeld als uitwas van het decadente zuiden; Zuid-Korea gebruikt het in de psychologische strijd tegen het buurland door het met grote speakers over de grens te laten schallen.

Grote vraag is dan ook wat Kim zelf zal gaan doen. Niemand weet nog of hij persoonlijk zal langskomen. Door de oprichting van de Moranbong-band is wel duidelijk dat hij bekend is met Zuid-Koreaanse hits: in tegenstelling tot de traditionele muziek die het regime prefereert maakt deze band muziek die geƫnt is op K-pop. Ook dragen de leden geen klederdracht en lang haar zoals gebruikelijk en spelen ze elektrische instrumenten.

De invloedrijke Cho Yong-pil voorziet geen problemen. "We hoeven niet nerveus te zijn. Onze repetities zijn afgerond en we gaan plezier maken door onze muziek op te voeren."

"Ik hoop dat we een emotionele band kunnen scheppen en warme gevoelens tussen Noord en Zuid kunnen aanwakkeren", vulde Choi Jin-hee aan.

STER Reclame