AFP
NOS NieuwsAangepast

'Opnieuw tientallen gewonden aan grens Gaza-Israël'

In Gaza zijn bij de grens met Israël opnieuw gewonden gevallen. Volgens de gezondheidsautoriteiten in Gaza hebben Israëlische militairen zo'n 70 Palestijnen verwond.

Groepjes Palestijnen gooiden stenen over het grenshek. Een verslaggever van persbureau AP zag met eigen ogen dat Israëlische militairen twee Palestijnen in de benen schoten toen ze te dicht bij de grens kwamen.

In Gaza marcheerden duizenden mensen door de straten bij de begrafenis van de vijftien mannen die gisteren door het Israëlische leger werden doodgeschoten. Op de Westelijke Jordaanoever riep president Abbas een dag van nationale rouw uit en werd er een algemene staking uitgeroepen.

Tentenkampen
De Hamasbeweging wil in Gaza bij de 65 kilometer lange grens met Israël demonstreren tot 15 mei, de dag na de zeventigste verjaardag van de staat Israël. 15 mei wordt door de Palestijnen "nakba" (catastrofe) genoemd, omdat honderdduizenden Palestijnen uit hun oorspronkelijke leefgebieden vluchtten, en is nu door Hamas bestempeld als "dag van de terugkeer". De organisatoren willen op 15 mei een massale mars naar de grens houden.

Er zijn op enkele honderden meters van de grens vijf tentenkampen ingericht waar demonstranten zich verzamelen. Er waren vandaag opnieuw demonstranten, maar veel minder dan gisteren.

Gisteren liep de eerst dag van demonstraties uit op de bloedigste dag sinds 2014. Bij de grens vielen volgens Palestijnse bronnen 15 doden en 750 gewonden door Israëlisch vuur. Israëlische troepen schoten met traangas en kogels toen tienduizenden demonstranten zich in de buurt van het grenshek verzamelden en honderden naar het hek renden en stenen en brandende banden wierpen.

Overdrijven

De Israëlische legerwoordvoerder Ronen Manelis ontkende vandaag dat de troepen excessief geweld gebruikten. Volgens hen waren de doden jonge militanten zich aan geweld schuldig maakten. De Israëlische militairen wisten volgens hem precies op wie ze schoten.

Ook zei hij dat de Palestijnse autoriteiten het aantal gewonden overdrijven; volgens hem zijn er slechts enkele tientallen gewond geraakt door kogels. Hij waarschuwde dat het leger zich niet zal inhouden als het geweld doorgaat. "We zullen dan tegen deze terroristische organisaties ook op andere plaatsen optreden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl