'De Ronde winnen in de regenboogtrui zou heel mooi zijn'

Aangepast

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Ronde van Vlaanderen staat hoog op Blaaks lijstje

Ze heeft nog geen koers gewonnen dit jaar, zegt ze er haast verontschuldigend bij, maar Chantal Blaak vindt zich een waardig draagster van de regenboogtrui. "Ik doe elke week mee voorin en heb er echt een goed gevoel bij", aldus de trotse wereldkampioene, die het speciale wielershirt niet alleen voor wedstrijden aantrekt maar ook als er een training op het programma staat.

Ze lijkt zich er zelf niet eens zo van bewust, maar de wereldtitel heeft haar veranderd. Ze heeft aan persoonlijkheid gewonnen, merkt haar ploegleider bij Boels-Dolmans op. Dat kan Blaak wel beamen. "Ja, het doet je natuurlijk goed als je zo'n trui mag aantrekken. En dat elke dag weer. Je staat aan de startlijn als de wereldkampioen. Dat geeft veel zelfvertrouwen."

Verlanglijstje

Zondag zal dat weer het geval zijn bij de Ronde van Vlaanderen, een klassieker die hoog staat op ieders verlanglijstje en niet in de laatste plaats die van Blaak. "Ja, heel hoog. Ik vind het een van de mooiste wedstrijden die er is. Het zou wel erg mooi zijn als het dit jaar lukt, winnen in de regenboogtrui."

Wat dat betreft lijkt ze in een kansrijke ploeg rond te rijden. Boels-Dolmans bulkt niet alleen van de toprensters, de vrouwen vormen ook een in de breedte sterke formatie, die een wedstrijd hard kunnen maken. Een beetje à la QuickStep bij de mannen.

A la QuickStep

Anna van der Breggen, een van die toppers, kan zich wel vinden in die vergelijking. "Ik denk dat zij ook wel inspirerend zijn geweest voor ons qua wedstrijdverloop. Ik vind het een toffe manier van koersen en omdat wij meerdere sterke meiden hebben, kan dat ook. En dat maakt het wielrennen leuk."

Helemaal als je wint. Beide Boels-Dolmans-troeven smaakten dat genoegen tot nu toe echter nog niet in de Ronde van Vlaanderen, die zondag aan z'n vijftiende editie voor vrouwen toe is. Blaak (de afgelopen twee jaar) en Van der Breggen (2015) eindigden wel al eens als derde.

De erelijst telt vooralsnog vier Nederlandse winnaressen: Mirjam Melchers (2005 en 2006), Annemiek van Vleuten (2011), Marianne Vos (2013) en Ellen van Dijk (2014). Hoog tijd voor uitbreiding van dat lijstje.

STER Reclame