Ray Wilkins en Guus Hiddink bij Chelsea
NOS VoetbalAangepast

Voormalig Engels aanvoerder Wilkins (61) in coma na hartaanval

De Engelse voetbalwereld houdt zijn adem in. Voormalig international Ray Wilkins is in kritieke toestand opgenomen in St. George's Hospital, nadat hij vrijdagavond in zijn huis getroffen werd door een hartaanval.

De oud-voetballer, die aan het begin van de jaren 80 gold als een van de beste middenvelders ter wereld, wordt kunstmatig in coma gehouden. Volgens het ziekenhuis is zijn situatie zeer ernstig.

Wilkins (61) speelde 84 interlands voor Engeland, onder meer op het EK van 1980 en de WK's van 1982 en 1986. De begaafde middenvelder - bijgenaamd Butch - werd in 1974 als 18-jarige aanvoerder van Chelsea, de club waar hij sinds zijn jeugd speelde.

Behalve voor Chelsea speelde hij ook onder meer voor Manchester United en Glasgow Rangers, Paris Saint-Germain en Queens Park Rangers.

AC Milan

In 1984 tekende hij samen met landgenoot Mark Hateley een contract bij AC Milan, waarmee zij de eerste Engelsen werden bij de Rossoneri. Wilkins speelde er tot 1987 en was voorloper van het Nederlandse trio Ruud Gullit, Marco van Basten en Frank Rijkaard.

Zijn plek op het middenveld bij AC Milan was niet de enige primeur in Wilkins' loopbaan. Ook was hij in 1986 de eerste Engelsman die bij een WK-eindronde van het veld werd gestuurd.

In het groepsduel met Marokko kreeg hij het aan de stok met de Paraguayaanse arbiter Gabriel González. De scheidsrechter kreeg de bal vervolgens tegen zich aangesmeten. Per ongeluk, zo stelde Wilkins.

Meester van de boogbal

Engelse voetbalfans herinneren Wilkins liever aan zijn boogballetje in de finale van de FA Cup van 1983, waarmee hij Manchester United naar de winst toverde.

Of aan zijn fenomenale treffer bij het EK van 1980 tegen de latere finalist België. De meester van de boogbal omzeilde daarbij de Belgische buitenspelval met een lobje en deed dat oog-in-oog met doelman Jean-Marie Pfaff nog eens dunnetjes over.

Wilkins voor Engeland: fenomenaal en een beetje gek

Assistent van Hiddink en Meulensteen

Na zijn actieve loopbaan werkte Wilkins onder meer als assistent van Guus Hiddink bij Chelsea en van René Meulensteen bij Fulham. Bij die clubs was hij ook korte tijd eindverantwoordelijk. Ook werkte hij korte tijd als bondscoach van Jordanië.

In 2015 werkte hij voor het laatst op het hoogste niveau als assistent van trainer Tim Sherwood bij Aston Villa. Daarna ging hij aan de slag als voetbalanalyticus bij Sky Sports.

Wilkins werd in 2013 opgenomen in de Engelse Football Hall of Fame.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl