Ray Wilkins en Guus Hiddink bij Chelsea AFP

Voormalig Engels aanvoerder Wilkins (61) in coma na hartaanval

time icon Aangepast

De Engelse voetbalwereld houdt zijn adem in. Voormalig international Ray Wilkins is in kritieke toestand opgenomen in St. George's Hospital, nadat hij vrijdagavond in zijn huis getroffen werd door een hartaanval.

De oud-voetballer, die aan het begin van de jaren 80 gold als een van de beste middenvelders ter wereld, wordt kunstmatig in coma gehouden. Volgens het ziekenhuis is zijn situatie zeer ernstig.

St George's NHS FT
@StGeorgesTrust
We can confirm that Ray Wilkins is currently being treated at St George’s Hospital, and his condition is critical. His family have asked for privacy at this time, and we are tweeting this update with their agreement.
1 jaar geleden

Wilkins (61) speelde 84 interlands voor Engeland, onder meer op het EK van 1980 en de WK's van 1982 en 1986. De begaafde middenvelder - bijgenaamd Butch - werd in 1974 als 18-jarige aanvoerder van Chelsea, de club waar hij sinds zijn jeugd speelde.

Behalve voor Chelsea speelde hij ook onder meer voor Manchester United en Glasgow Rangers, Paris Saint-Germain en Queens Park Rangers.

AC Milan

In 1984 tekende hij samen met landgenoot Mark Hateley een contract bij AC Milan, waarmee zij de eerste Engelsen werden bij de Rossoneri. Wilkins speelde er tot 1987 en was voorloper van het Nederlandse trio Ruud Gullit, Marco van Basten en Frank Rijkaard.

Ruud Gullit
@GullitR
Stay strong my friend #RayWilkins
1 jaar geleden

Zijn plek op het middenveld bij AC Milan was niet de enige primeur in Wilkins' loopbaan. Ook was hij in 1986 de eerste Engelsman die bij een WK-eindronde van het veld werd gestuurd.

In het groepsduel met Marokko kreeg hij het aan de stok met de Paraguayaanse arbiter Gabriel González. De scheidsrechter kreeg de bal vervolgens tegen zich aangesmeten. Per ongeluk, zo stelde Wilkins.

Meester van de boogbal

Engelse voetbalfans herinneren Wilkins liever aan zijn boogballetje in de finale van de FA Cup van 1983, waarmee hij Manchester United naar de winst toverde.

Of aan zijn fenomenale treffer bij het EK van 1980 tegen de latere finalist België. De meester van de boogbal omzeilde daarbij de Belgische buitenspelval met een lobje en deed dat oog-in-oog met doelman Jean-Marie Pfaff nog eens dunnetjes over.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Wilkins voor Engeland: fenomenaal en een beetje gek
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Assistent van Hiddink en Meulensteen

Na zijn actieve loopbaan werkte Wilkins onder meer als assistent van Guus Hiddink bij Chelsea en van René Meulensteen bij Fulham. Bij die clubs was hij ook korte tijd eindverantwoordelijk. Ook werkte hij korte tijd als bondscoach van Jordanië.

In 2015 werkte hij voor het laatst op het hoogste niveau als assistent van trainer Tim Sherwood bij Aston Villa. Daarna ging hij aan de slag als voetbalanalyticus bij Sky Sports.

Wilkins werd in 2013 opgenomen in de Engelse Football Hall of Fame.

Chelsea FC
@ChelseaFC
The thoughts of everybody at Chelsea Football Club are with Ray Wilkins and his family tonight. Keep fighting Ray, you have our love and support.
1 jaar geleden
Manchester United
@ManUtd
The thoughts of everyone at the club are with Ray Wilkins and his loved ones right now – we’re all with you, Ray.
1 jaar geleden
Fulham Football Club
@FulhamFC
Our thoughts are with Ray Wilkins and his family today. You have all our love and support.
1 jaar geleden

STER Reclame