In samenwerking met
Rijnmond
NOS NieuwsAangepast

Rotterdam herdenkt vergeten bombardement

Enkele honderden Rotterdammers hebben in Park 1943 het bombardement herdacht van 31 maart 1943, precies 75 jaar geleden, op Delfshaven. Amerikaanse bommenwerpers van de Eighth American Air Force verwoestten een groot deel van de wijk.

Minstens 417 mensen kwamen om het leven. Als gevolg van de harde wind breidde de vuurzee die door het bombardement ontstond zich uit over een gebied van tien hectare. Meer dan 16.000 mensen raakten dakloos.

De Amerikanen wilden scheepsbouwinstallaties in Rotterdam-West platleggen. Een van de doelen was de scheepswerf Wilton-Fijenoord in Schiedam, waar torpedo's voor U-boten - Duitse onderzeeërs - werden gemaakt.

Maar de Amerikanen wierpen - als gevolg van harde wind of bij vergissing - hun dodelijk lading (198 duizendponders) af op de nabijgelegen woonwijk in Rotterdam-West.

Vermoedelijk zijn er meer dan 417 doden gevallen. Het precieze aantal is onbekend, onder meer door de aanwezigheid van onderduikers en illegale inwoning. Bovendien werden menselijke resten soms metersdiep de grond ingedreven.

Het Marconiplein na het bombardement

Aan de Mathenesserweg woonde Kees Groenenboom, toen 16 jaar oud. "Ik ben meteen naar buiten gegaan om te kijken wat er gebeurd was. Er kwam een enorme stofwolk vanaf het Marconiplein. Ik zag een Duitse marinier die helemaal onder het bloed zat. Overal was paniek", vertelt hij aan RTV Rijnmond.

Groenenboom hielp een jonge vrouw met een baby haar huis uit. "Pas de volgende dag werd duidelijk hoe immens de schade was. Toen ik langs de puinhopen liep, zag ik hoe een paar mannen stopten met graven en hun pet af deden. Ze hadden weer mensen gevonden die het niet hadden overleefd. Dat staat nog steeds op mijn netvlies."

Ook Wim Bruning woonde in 1943 in Delfshaven, aan de Willem Beukelszstraat. "Vanuit onze woonkamer zag ik de bommen vallen. Een huis waarin een gezin met negen kinderen woonde werd in een klap weggevaagd."

In 1993, vijftig jaar na het bombardement, onthulde Ruud Lubbers een monument in Park 1943, bij de Grote Visserijstraat. Dat is dezelfde plek waar vanmiddag in aanwezigheid van burgemeester Aboutaleb de herdenking plaatsvond.

  • Lynn Stroo
    Er waren enkele honderden aanwezigen
  • Lynn Stroo
    Er waren toespraken...
  • Lynn Stroo
    ...en er werden kransen en bloemen gelegd
  • Lynn Stroo

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl