Secretaris-generaal Guterres en premier Rutte in de VN-veiligheidsraad, eerder deze week ANP

Secretaris-generaal António Guterres van de Verenigde Naties wil een "onafhankelijk en transparant" onderzoek naar het geweld op de Gazastrook, gisteren. Guterres riep "de betrokkenen" op niets te doen dat zou kunnen leiden tot meer slachtoffers, met name onder burgers.

Gisteren begon in de Gazastrook de 'Mars van de Terugkeer', een protestactie die weken moet gaan duren. Duizenden Palestijnen trokken richting de grens. Tientallen rolden brandende autobanden naar de aanwezige Israëlische militairen. Ook werd met stenen gegooid.

De Israëlische krijgsmacht vuurde terug. Zeker vijftien mensen zijn om het leven gekomen, de meesten door Israëlisch geweervuur. Volgens de Palestijnse autoriteiten zijn nog eens honderden anderen gewond geraakt.

"Deze tragedie onderstreept de noodzaak voor een hernieuwing van het vredesproces", liet Guterres via zijn woordvoerder weten. Dat proces moet ertoe leiden dat de Israëliërs en Palestijnen weer kunnen onderhandelen over een manier waarop zij "vreedzaam en veilig naast elkaar kunnen leven".

STER reclame