Paasdrukte op het Damrak in 2017
NOS NieuwsAangepast

In Amsterdam moet je dit weekend weer rekening houden met topdrukte

De aantrekkingskracht van Amsterdam voor toeristen blijft onverminderd groot. Met de start van het vakantieseizoen wordt dit weekend weer topdrukte verwacht. De gemeente zet dan ook extra maatregelen in om de drukte in goede banen te leiden en te spreiden.

Het Nederlandse toerismebureau NBTC verwacht dit weekend 850.000 bezoekers, en de meesten daarvan gaan naar Amsterdam. Welke bestemmingen nog meer populair zijn, zie je in deze video:

Waar gaan die 850.000 toeristen naartoe?

De gemeente Amsterdam is goed voorbereid op de paasdrukte. Zo rijden er bijvoorbeeld extra trams en op de Wallen staan zogenaamde hosts om de drommen toeristen in goede banen te leiden.

Het magische woord

Spreiding is het magische woord. De hoofdstad probeert de internationale bezoekers zo veel mogelijk naar zowel andere stadsdelen als de omliggende regio te krijgen.

Zo werd Zandvoort aan Zee omgedoopt tot Amsterdam Beach en Muiderslot wordt gepromoot als Amsterdam Castle. Volgens het marketingbureau van de hoofdstad werkt die aanpak, omdat inmiddels 24 procent van de internationale bezoekers ook een bezoek brengt aan de omliggende regio.

Dat wordt tegengesproken door toerismedeskundige Stephen Hodes. "De spreidingsstrategie werkt niet", zegt hij. "Natuurlijk gaan er meer mensen naar de omliggende gebieden, maar dat komt ook omdat het toerisme in het algemeen toeneemt."

Op station Amsterdam Centraal staan Welkom Teams die de bezoekers attenderen op attracties in andere stadsdelen. "Ook dat lukt maar mondjesmaat", volgens Hodes. "Bovendien: het is niet de oplossing, maar een verschuiving van het probleem. Bewoners van De Pijp en Oud-West zijn ook niet blij met de drukte."

We moeten niet vergeten dat toerisme Amsterdam ook veel oplevert.

Woordvoerder gemeente Amsterdam

Sowieso denkt Hodes dat toeristen zich niet zo eenvoudig ergens anders naartoe laten dirigeren. "Als ik naar Parijs ga, laat ik me ook niet naar de omliggende gebieden leiden. Ook al ben ik er voor de zoveelste keer."

Wat dan wel de oplossing is? "Een rem op het toerisme op alle fronten. Op het aantal hotels, op vakantiehuur, op de cruiseschepen en op het aantal vluchten naar Amsterdam. Als dat niet gebeurt, wordt het probleem alleen maar groter."

Tienduizenden banen

De gemeente Amsterdam wijst erop dat er al een groot pakket aan maatregelen is om de drukte te beheersen. "Het zal wel even duren voordat al die inspanningen effect hebben", zegt Vera Al, woordvoerder van de wethouder Financiën Udo Kock.

"En we moeten niet vergeten dat toerisme Amsterdam ook veel oplevert: 61.000 banen en 2,7 miljard euro aan welvaart."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl