Ali Shallal al-Qaisi in Abu Ghraib in 2003
NOS NieuwsAangepast

De man van de beruchte Abu Ghraib-foto: in bad gaan kan ik nog niet

Hij is een van de bekendste ex-gedetineerden van de beruchte Iraakse gevangenis Abu Ghraib. Niet vanwege zijn misdaden of zijn straf, maar vanwege de mensonterende foto die van hem werd genomen uit 2003.

Op de foto is Ali Shallal al-Qaisi te zien terwijl hij op een doos staat, gehuld in een zwart gewaad, met een kap over zijn hoofd en stroomdraden aan zijn handen.

Hij werd gemarteld door gevangenisbewaarders en was niet de enige. In 2004 werden tal van foto's gepubliceerd van de gruwelen die zich afspeelden in de gevangenis, die werd geleid door Amerikaanse militairen. Berucht is ook de foto waarop soldaat Lynndie England een gevangene aan een leiband heeft.

Ze pakten een bezemsteel, braken die doormidden en penetreerden er onze geslachtsdelen mee.

Ali Shallal al-Qaisi

Al-Qaisi sprak onlangs met de nieuwswebsite Middle East Eye over de martelingen. Hij vertelt hoe de Amerikaanse militairen hem ophingen, elektrocuteerden en over hem heen plasten. "Ze pakten een bezemsteel, braken die doormidden en penetreerden er onze geslachtsdelen mee. Het zorgde voor bloedingen en er waren operaties nodig", vertelt hij in de video.

Vijftien jaar na zijn gevangenschap is Al-Qaisi nog altijd zwaar getraumatiseerd. "Ik kan geen bad hebben in mijn badkamer, want dat doet me denken aan het waterboarding. Ik heb nog steeds nachtmerries."

Het interview met Ali Shallal al-Qaisi is hieronder te bekijken, let op: sommige uitspraken en beelden kunnen als schokkend worden ervaren.

In een eerder interview vertelde Al-Qaisi over de reden van zijn gevangenschap. Hij zegt zich in 2003 te hebben beklaagd over afval dat de Amerikaanse militairen in Irak dumpten. Nadat zijn verhaal in de plaatselijke media was verschenen, werd hij gearresteerd en begon de horror.

Straf

De foto's van de martelingen en mishandelingen door Amerikaanse militairen in Abu Ghraib kwamen wereldwijd hard aan. Het zette de internationale samenwerking in Irak, na de val van Saddam Hussein, onder druk.

Toen het schandaal aan het licht was gekomen, werden verschillende soldaten gestraft voor hun daden. Sommigen kregen een celstraf, maar de meesten kregen slechts lichte straffen zoals degradatie naar een lagere rang.

De Abu Ghraib-gevangenis werd in 2006 overgedragen aan de Iraakse overheid. Die sloot het complex in 2014.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl