NOS NieuwsAangepast

Facebook bewaarde ook niet-gepubliceerde video's

Nu Facebook met Cambridge Analytica het grootste privacy-schandaal in zijn geschiedenis doormaakt, downloaden steeds meer gebruikers hun eigen Facebook-archief. Daarbij is aan het licht gekomen dat het bedrijf niet-gepubliceerde video's bewaarde en die nooit heeft verwijderd.

Een functie maakte het mogelijk om via de website van Facebook opnames te maken met een webcam. Daarna konden de beelden gepubliceerd worden op het platform. Een Amerikaanse gebruiker kwam erachter dat het bedrijf ook video's heeft bewaard die in haar beleving waren weggegooid, schrijft NYMag. Het is onduidelijk bij hoeveel gebruikers dat is gebeurd.

Archief

In het Facebook-archief staat alle content die een gebruiker ooit op het platform heeft geplaatst. Dat zijn bijvoorbeeld statusupdates, zoekopdrachten, foto's en video's. Iedere gebruiker kan die informatie voor zichzelf opvragen.

De video's staan dus ook in dat archief. Maar doordat ze zijn opgeslagen in een bestandsformaat dat de meeste videospelers niet kunnen opslaan, worden ze niet zo makkelijker herkend. Met de VLC-speler kunnen de video's wel worden afgespeeld.

Facebook zegt in een verklaring tegen NYMag dat de zaak nog wordt onderzocht. "We hebben gehoord dat sommige mensen oude video's zien die niet op hun Facebook-profiel of activiteitenlogboek staan. We zoeken dat nog uit."

Telefoongegevens

Zondag werd bekend dat het bedrijf ook telefoonnummers en sms'jes opslaat van apparaten met een Android-besturingssysteem. Facebook claimt dat het bedrijf die gegevens niet stiekem verzamelde, maar dat de gebruikers altijd om toestemming is gevraagd.

De gegevens werden gebruikt om "de gebruikerservaring op het platform te verbeteren". Dat werd bijvoorbeeld gedaan door vriendschapsverzoeken voor te stellen op basis van gemeenschappelijke vrienden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl