1e play-off wedstrijd tussen PKC en Fortuna
NOS SportAangepast

Fortuna wisselt negen keer, PKC tekent protest aan

Korfbalvereniging PKC heeft bij de tuchtcommissie van het Koninklijke Nederlandse Korfbalverbond (KNKV) bezwaar aangetekend tegen het verloop van het play-offduel met Fortuna.

En dat twee weken voor de finale in de Ziggo Dome. Tijdens de play-offwedstrijd tussen PKC en Fortuna is er een speler te veel ingebracht. De wedstrijd werd afgelopen zaterdag gespeeld en eindigde in 24-23 voor de uitspelende ploeg, Fortuna.

Fortuna-coach Ad Korporaal heeft maar liefst negen keer gewisseld, terwijl er acht wissels zijn toegestaan. De scheidsrechter merkte niks op en op het digitale wedstrijdformulier werden gewoon acht wissels ingevuld.

"Het was enorm hectisch in de zaal", vertelt Korporaal, die zich van geen kwaad bewust is.

Ard Korporaal

"We hadden een vaste structuur van wisselen. Toen we het maximum hadden gehaald, hebben er speelsters buiten mijn weten om zelf gewisseld. Ik stond toen net met mijn rug naar het speelveld."

Aangifte

Maandag heeft PKC bezwaar aangetekend bij de tuchtcommissie van het KNKV. Het was voor de club uit Papendrecht een lastige afweging, omdat ze volgens hen op waarde zijn geklopt.

"Toch hebben we besloten dat we dit niet onopgemerkt voorbij kunnen laten gaan", vertelt PKC-voorzitter Bertjan Scheepbouwer. "In zo'n cruciale wedstrijd, op zo'n cruciaal moment een speler inbrengen die niet mag invallen, dat vraagt om een reactie van onze kant. Waar leg je anders nog de grens? Bij twee onrechtmatige wissels of drie of bij een geschorste speler."

Fortuna-coach Korporaal betreurt de situatie: "Dit is heel vervelend. We hebben gewoon een wereldprestatie geleverd. De negende wissel had ook geen invloed op de score."

"Het is een strafbaar feit, maar omdat het een onschuldig iets betreft, gaan wij ervan uit dat het duel niet opnieuw gespeeld hoeft te worden", aldus Korporaal.

Speelschema

Het KNKV maakt bekend dat zij een onderzoek starten naar de gang van zaken rondom deze wedstrijd. Het is niet bekend wanneer de uitspraak van de tuchtcommissie komt, maar het KNKV heeft daarop vooruitlopend een vierde play-offduel (best-of-3) vastgesteld. Mocht PKC in het gelijk worden gesteld, dan kan de eerste wedstrijd op 5 april (deels) worden overgespeeld.

Fortuna heeft gereageerd en vindt dat het KNKV door het publiceren van het speelschema partij is geworden. De club uit Delft is van mening dat het hoe dan ook ervoor gaat zorgen dat de winnaar tegen een uitgeruste tegenpartij komt te staan. Fortuna onderzoekt of het speelschema in een kort geding kan worden aangevochten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl