NOS NieuwsAangepast

Het is niet de eerste keer dat toeristen een filmlocatie verpesten

Het strand in de beroemde film The Beach van Leonardo DiCaprio moet vier maanden per jaar dicht. De reden? De toeristen verpesten de natuur in het gebied.

Het is niet de eerste keer dat een film of serie van een plek een toeristische trekpleister maakt. Het lijkt misschien eerst een zegen voor de economie van het land, maar daar komt men al snel van terug.

Lord of the Rings - allemaal op de foto in Nieuw-Zeeland

De trilogie The Lord of the Rings werd op 150 locaties in Nieuw-Zeeland gefilmd. In 2001 zei de premier van Nieuw-Zeeland: "The Lord of the Rings kan in de komende jaren een belangrijk instrument zijn voor promotie en het aantrekken van investeringen. De trilogie onderstreept de pracht van ons land. Nieuw-Zeeland zal profiteren van de films."

En dat gebeurde. Het land kreeg zelfs zoveel bezoekers nadat de drie populaire films werden uitgebracht dat de inkomsten door het toerisme de 'Frodo-economie' werden genoemd (naar de hoofdrolspeler van de films). Het eerste jaar na de film steeg het aantal buitenlandse toeristen al met 7 procent.

Nu trekken de filmlocaties in het land nog steeds heel veel bezoekers. Dat leidt tot lange rijen en wachttijden, zoals onderstaande toerist al zegt:

Narcos - op zoek naar de erfenis van Pablo Escobar in Colombia

Waar Colombia een aantal jaar geleden nog bekend stond als gevaarlijke reisbestemming, is het nu vooral een hotspot voor de Narcos-fan geworden. Waar de cijfers van de criminaliteit daalden, werden de cijfers van het toerisme hoger.

Het aantal buitenlandse bezoekers van Colombia is in tien jaar tijd verdrievoudigd (van 1,3 miljoen naar 4,5 miljoen). Die cijfers hoeven natuurlijk niet allemaal met het succes van de Netflix-serie over de jacht op Pablo Escobar te maken te hebben, maar de toerismecijfers van de stad Medellin wel. Naar de stad, middelpunt van de serie (en het Medellin-kartel), kwamen in 2015 na de start van de serie acht keer zoveel toeristen.

Ook excursies zoals de Pablo Escobar Historical Tours zijn populair. Daar zijn de Colombianen niet blij mee. Zij willen dat Medellin zich ontplooit tot een succesvolle metropool, zónder de hulp van het Narcos-toerisme.

Game of Thrones - Tourism is coming

Als je seriekijkers vraagt naar de populairste serie van de afgelopen tijd, krijg je waarschijnlijk vaak de HBO-serie Game of Thrones te horen. De Kroatische kuststad Dubrovnik, waar scènes van de serie zijn opgenomen, heeft er erg onder te lijden en nam vorig jaar maatregelen om de toestroom van bezoekers in te perken.

Een camerasysteem houdt in de gaten hoeveel mensen er precies in de stad rondlopen. Maximaal 4000 is toegestaan: vorig jaar bezochten ongeveer 10.000 mensen dagelijks Dubrovnik.

"Iedereen is kamers gaan verhuren aan toeristen", zei Darko Butigan, advocaat en inwoner van Dubrovnik, vorig jaar tegen correspondent Mitra Nazar. "De infrastructuur kan deze aantallen niet aan. Op drukke dagen kan ik niet eens bij mijn huis komen", vertelde tourgids Ivan Vukovic toen ook.

Ook Dubrovnik zucht onder het toerisme

The Fault In Our Stars - massaal zitten op een bankje

Niet alleen steden of gebieden zijn in trek bij toeristen, soms is een bankje al genoeg. De Amerikaanse film The Fault in Our Stars werd gedeeltelijk opgenomen in Amsterdam. Een van de beroemdste scènes tussen de twee hoofdpersonen speelde zich af op een bankje op de Leidsegracht in het centrum van de stad, en dat bankje is sindsdien zeer populair.

Op sociale media verschijnen foto's op het bankje, en inmiddels kunnen fans ook dezelfde wandeltocht maken in Amsterdam als de tieners uit de film.

Het bankje moest twee jaar geleden gerenoveerd worden omdat zoveel mensen hun naam erin hadden gekrast.

Harry Potter - drukte in 'geboorteplaats' van de tovenaar

Als je aan Harry Potter denkt, denk je aan? Londen, toch? Blijkbaar niet, want het Schotse Edinburgh is the place to be voor fans van de films. De naam op een graf in het Greyfriars Kirkyard in Edinburgh heeft vermoedelijk schrijfster J.K. Rowling geïnspireerd en trekt nu honderden bezoekers per dag.

Het graf is van Thomas Riddell, die in 1806 stierf. De 'schurk' in de Harry Potter-films wordt gespeeld door Voldemort, ook wel Tom Riddle genoemd.

Het grasveld naast het kerkhof is door de drukte inmiddels veranderd in een modderpoel, schreef Vice twee maanden geleden. Maar de buurt probeert juist te profiteren van de drukte. Zo heeft de pub Conan Doyle zijn naam veranderd in J.K. Rowling, claimen twee winkels een inspiratie te zijn voor de Wegisweg (een winkelstraat in de films) en is er een dagelijkse wandeltour langs plekken in de stad die iets te maken zouden hebben met de populaire films.

Verder zijn een aantal films en series ook nog inspiratie geweest voor ludieke acties. Zo werden er maandenlang pizza's op het dak gegooid van het huis waarin de serie Breaking Bad gedeeltelijk werd opgenomen. In het derde seizoen van de serie gooide hoofdpersoon Walter White (die in het geheim een meth-lab runde) een pizza op het dak van het huis in het Amerikaanse Albuquerque.

Breaking Bad-bedenker Vince Gilligan riep 3 jaar geleden fans op om op te houden met het pizza-gooien. De huidige bewoonster van het huis was er namelijk klaar mee.

Ook in Kazachstan werd de actie van een groep toeristen niet op prijs gesteld. Daar besloten zes Tsjechische toeristen een 'mankini' te dragen, een soort badpak uit de film Borat. Ze wilden op de foto bij de meest toeristische plek van de Kazachse hoofdstad Astana, maar kregen een boete van 57 euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl