Xing Ya en Wu Wen Ouwehands Dierenpark
NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Panda's in Rhenen hebben elkaar ontmoet, en ze vinden elkaar leuk

Een jaar na aankomst in Ouwehands Dierenpark hebben de panda's Xing Ya en Wu Wen elkaar voor het eerst te zien gekregen. De dieren leefden tot nu toe in gescheiden verblijven, maar omdat de paringstijd eraan komt laten de verzorgers hen kennismaken.

De afgelopen tijd hebben de dieren al voorzichtig aan elkaar kunnen wennen. Hoewel ze in hun eigen verblijf bleven, lieten de verzorgers de dieren steeds dichter bij elkaar komen. Ook wisselden ze objecten uit tussen de dieren, zodat ze elkaars geur konden leren kennen.

Gisteren mochten de panda's elkaar voor het eerst zien: vanuit hun eigen verblijf konden het mannetje en vrouwtje elkaar door een rooster even besnuffelen. Het eerste contact verliep volgens het dierenpark hoopgevend.

"Het vrouwtje Wu Wen liet haar interesse in het mannetje merken door het maken van hoge, piepende geluiden. Het mannetje Xing Ya reageerde door contact te zoeken", aldus een woordvoerder.

De voortplanting van panda's is berucht moeizaam. Een vrouwtje is slechts een keer per jaar twee tot zeven dagen vruchtbaar. De tijd daartussen brengen de territoriale dieren liever op zichzelf door.

Om de kans op succes groter te maken, houden verzorgers de hormoonspiegel in de urine van het vrouwtje goed in de gaten. Daarnaast kunnen ze uit haar gedrag opmaken dat haar vruchtbare periode nadert.

Pandagym

Ondertussen is ook Xing Ya voorbereid op de paring. Hoewel het mannetje misschien nog iets te jong is voor nageslacht, hebben de verzorgers hem de afgelopen tijd regelmatig op zijn achterpoten gezet, om spiermassa op te bouwen. Met die 'pandagym' moet hij beter voorbereid zijn op de daad.

Wanneer de definitieve kennismaking tussen de twee plaatsvindt kon Ouwehands nog niet zeggen. "Het is een proces." Wel is duidelijk dat die ontmoeting achter gesloten deuren zal gebeuren, dus het publiek zal er geen getuige van kunnen zijn.

Mocht de paring succesvol zijn, dan wordt het jong net als zijn ouders eigendom van China. Na de vierde verjaardag zal het dier aan China moeten worden overgedragen.

STER reclame