Een van de gevonden voetafdrukken
NOS NieuwsAangepast

Oudste voetafdrukken van Amerika gevonden

Op een strand in Canada zijn voetafdrukken gevonden van mensen die er zo'n 13.000 jaar geleden rondliepen. Het gaat om de sporen van twee volwassenen en een kind. Waarschijnlijk zijn het de oudste voetafdrukken die ooit in Amerika zijn ontdekt.

Canadese archeologen waren op Calvert Island in British Colombia op zoek naar sporen van prehistorische bewoners. Aan het einde van de laatste ijstijd moet het eiland aan de Stille Oceaan een plek zijn geweest waar oermensen planten en dieren om te eten konden vinden.

In 2014 vonden ze een eerste voetafdruk, later werden er nog 28 andere blootgelegd. Ze bleken afkomstig van drie verschillende mensen, mogelijk een man, een vrouw en een kind. Ze moeten door de natte klei aan de waterrand zijn gelopen, waardoor de sporen werden vereeuwigd.

Aan de hand van in de buurt gevonden stukjes hout kon met koolstofdatering worden bepaald hoe oud de afdrukken waren. Het bleek te gaan om enkele van de vroegste bewoners van het continent: wetenschappers vermoeden dat rond deze tijd de eerste mensen de oversteek vanuit Siberië maakten via een landbrug die toen nog bestond.

Met blauw is de voetafdruk digitaal duidelijker gemaakt

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl