Tientallen doden bij gevangenisopstand in Venezuela

Bij een brand in een politiebureau in de Venezolaanse stad Valencia zijn zeker 68 gevangenen omgekomen. Volgens een organisatie die de situatie in gevangenissen in de gaten houdt, ontstond de brand nadat een gevangene een wapen van een bewaker had afgepakt en hem in een been had geschoten.

Kort daarna brak er brand uit, omdat een gevangene een matras in brand had gestoken. Die kon zich in de overbevolkte cellen snel uitbreiden. Reddingswerkers moesten een gat in de muur van het gebouw slaan om gevangenen te bevrijden. Het vuur is inmiddels uit.

De politie heeft buiten het complex traangas ingezet tegen familieleden en vrienden van de gevangenen. Zij zouden hebben geprobeerd het politiebureau binnen te komen.

Gevangenissen in Venezuela zijn berucht vanwege de overbevolking en de hoeveelheid wapens en drugs die er naar binnen worden gesmokkeld. Correspondent Marc Bessems sprak onlangs twee politiemensen die in deze gevangenis in Valencia hadden gewerkt, maar vanwege de malaise in het land naar het buitenland zijn gevlucht. Ze vertelden dat de situatie in het politiebureau vreselijk is, voor de gevangenen én de politieagenten.

Het land is in crisis en dus ook hier is het moeilijk om aan eten te komen, zei Bessems in het NOS Radio 1 Journaal. Daarnaast is er ook een tbc-uitbraak geweest.

Overvol

Omdat de gevangenissen in het hele land vol zijn, worden verdachten die net zijn opgepakt, maar ook mensen die al een jaar vastzitten, in politiecellen vastgehouden. Een lokale organisatie vertelde Bessems dat in de cellen vier keer zo veel gevangenen zitten als waar ze op zijn berekend.

Ook zijn er veel te weinig bewakers. De agenten die er zijn, proberen net als andere Venezolanen het land zo snel mogelijk te verlaten. De agenten met wie Bessems sprak, zeiden dat er twee jaar geleden nog 76 agenten in dit politiebureau werkten. Daar waren er toen hij ze sprak nog vijftien van over.

STER reclame