Tsadok Yecheskeli heeft zijn carrière volledig omgegooid
NOS NieuwsAangepast

Van oorlog naar wielerploeg: 'Fietsen bleek mijn weg naar normaal leven'

De wielerwereld zit vol met bijzondere verhalen, maar dat van Tsadok Yecheskeli springt eruit. Als mediamanager van de Israel Cycling Academy reist hij van wedstrijd naar wedstrijd - vandaag was hij nog bij Dwars door Vlaanderen - en is hij begin mei 'gastheer' bij de Giro-start in Israël. Maar dat hij dat allemaal nog kan meemaken, heeft hij te danken aan zijn levensredder: RTL-journalist Jeroen Akkermans.

Yecheskeli was ooit zelf journalist. In de zomer van 2008 doet hij verslag van de oorlog in Zuid-Ossetië, waar Georgische troepen vechten tegen Rusland. Daar ontmoet Yecheskeli Akkermans en diens cameraman, de Nederlander Stan Storimans. "Ik stelde voor om naar het front te gaan, richting de Russen", vertelt hij. "Zo begon het. De volgende dag gingen Jeroen en Stan met me mee. En werd alles anders."

Rondvliegende scherven

Yecheskeli, Akkermans en Storimans kwamen uit in de stad Gori. Op 12 augustus 2008 sloeg daar een Russische clusterbom in. Storimans werd dodelijk getroffen; Yecheskeli en Akkermans raken gewond door rondvliegende scherven uit de bom.

De Israëliër is er slecht aan toe. "Ik herinner me dat ik totaal bewegingsloos was, ik kon alleen maar kijken. Ik realiseerde me dat ik zou sterven en heb in gedachten afscheid genomen van mijn vrouw en kinderen. Ik was er heel kalm onder." Als Yecheskeli al bewusteloos is, halen Akkermans en twee burgers hem weg van het plein waar de bom insloeg. "Door Jeroen Akkermans leef ik nog."

Fietscarrière

Na een lange periode van revalidatie en bezinning gooit Yecheskeli het over een andere boeg. "Fietsen was voor mij de weg terug naar een normaal leven", zegt hij. Hij stopt met de journalistiek en fietst de wereld rond, ook al heeft hij nog maar één goed werkend been. Hij maakt maandenlange tochten door de Verenigde Staten, Afrika en Europa ("Ik leek wel Forrest Gump") en komt pas na drie jaar terug in Israël.

Inmiddels werkt Yecheskeli als mediamanager bij de eerste en grootste wielerploeg van dat land, waar onder anderen de Nederlander Dennis van Winden onder contract staat. Niet geheel toevallig start de Giro d'Italia begin mei in Israël; dat idee komt oorspronkelijk uit de koker van Yecheskeli's ploeg. "Het komt nu allemaal samen", zegt hij. "Dat is heel bijzonder."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl