EPA
NOS NieuwsAangepast

Ecuador verbiedt Julian Assange elk contact met de buitenwereld

Julian Assange mag van de regering van Ecuador voorlopig geen enkel contact hebben met de buitenwereld. Ook heeft de oprichter van klokkenluiderswebsite WikiLeaks geen toegang meer tot het internet.

Volgens de BBC heeft hij afspraken geschonden omdat hij de beschuldiging dat Moskou verantwoordelijk is voor de vergiftiging van een Russische ex-spion en zijn dochter, op sociale media in twijfel trok. Assange heeft een overeenkomst met Ecuador waarbij hij geen berichten mag publiceren die de relaties tussen Ecuador en andere landen kunnen beïnvloeden.

Uitlevering aan Verenigde Staten

Assange verblijft sinds 2012 op de ambassade van Ecuador in Londen. Hij vroeg daar politiek asiel aan om uitlevering naar Zweden te voorkomen. Hij werd verdacht van seksueel misbruik, maar de Zweedse autoriteiten hebben het onderzoek inmiddels gestopt.

Assange was bang dat hij via Zweden uitgeleverd zou worden aan de Verenigde Staten, waar hij wordt verdacht van het lekken van vertrouwelijke documenten. Assange wil nog geen stap buiten de ambassade van Ecuador zetten. De Britten hebben nog onlangs laten weten dat hij alsnog opgepakt zal worden. Bij een arrestatie wordt hij vrijwel zeker uitgeleverd aan de VS.

Ellendige worm

De Britse staatssecretaris Alan Duncan van Buitenlandse Zaken noemde Assange gisteren een ellendige kleine worm. Volgens hem wordt het tijd dat hij zich gaat melden bij de Britse justitie. Assange reageerde erop in zijn voorlopig laatste tweet.

"Liever een worm, een gezond wezen dat goed is voor de bodem, dan een slang", reageert Assange.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl