NOS SchaatsenAangepast

Snelheidsduivel Nuis haalt 93 km/u: laatste 200 meter vloog ik

Nuis met bijna 100 kilometer per uur over het ijs

De magische grens van 100 kilometer per uur haalde hij net niet, de rotvaart waarmee Kjeld Nuis woensdagmiddag over Zweeds natuurijs vloog was niettemin indrukwekkend. De tweevoudig olympisch kampioen van Pyeongchang tikte op zijn hoogtepunt 93 kilometer per uur aan, een wereldrecord.

"Dit kon niet beter", jubelde Nuis na zijn recordrace. "Dit was de ultieme poging, van start tot het einde van de track was het top. Ik heb nergens mijn benen stil hoeven houden. Ik ging meer dan vijftig procent harder dan ooit, een heel gek gevoel. We mogen heel trots zijn en dat ben ik ook."

Red Bull
Blijdschap bij Kjeld Nuis

'Schrok van ijskwaliteit'

"In eerste instantie schrok ik van de ijskwaliteit, maar ze zijn letterlijk met schepjes en emmertjes bezig gegaan. Later is er ook nog een Zamboni overheen gegaan, toen kwamen de omstandigheden iets meer in de buurt van een ijsbaan, maar het blijft natuurlijk natuurijs. Maar de laatste tweehonderd meter vloog ik over het ijs, heb ik geen hobbeltje gevoeld."

Zijn eerste recordpoging smaakt naar meer. "Ik wist vooraf dat 100 kilometer niet haalbaar zou zijn, maar nu ik er zo dichtbij ben gekomen, wil ik het volgend jaar best nog een keer proberen. Maar eerst op vakantie, lekker met mijn gezin naar Kaapverdië."

Het geheim van Nuis zat hem in de omstandigheden: het 28-jarige sprintkanon reed in één recht stuk achter een auto met een windscherm om de luchtweerstand weg te nemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl