ANP
NOS NieuwsAangepast

Vorig jaar 25 keer per dag geweld tegen agent

De politie heeft vorig jaar 9101 gevallen van verbaal of fysiek geweld tegen agenten geteld. Dat betekent dat gemiddeld elke dag 25 agenten tijdens de uitoefening van hun werk worden beledigd, bedreigd of met fysiek geweld te maken krijgen.

"De daders zijn niet alleen jongeren in moeilijke wijken, zoals je misschien zou verwachten", zei Ruud Verkuijlen van de Nationale Politie in het NOS Radio 1 Journaal. "Het is ook de harde werker op weg naar zijn werk die een bekeuring krijgt en het daar heel erg mee oneens is."

Ervaringen met geweld kunnen een grote impact hebben op het welbevinden van een agent. "Om die reden worden ze optimaal ondersteund op het moment dat ze hiermee in aanraking komen. We proberen ervoor te zorgen dat deze agenten zo snel mogelijk en met plezier weer aan het werk gaan", zei Verkuijlen.

Poging tot doodslag

Geweld tegen agenten kwam het vaakst voor bij arrestaties (2779) en in het uitgaansleven (993), gevolgd door confrontaties met verwarde personen (523), situaties in het verkeer (507), het uitdelen van bekeuringen op straat (451) en huiselijk geweld (451).

In 147 gevallen maakten agenten melding van poging tot moord of poging tot doodslag. Intern worden agenten altijd aangespoord om aangifte te doen van de gebeurtenis, maar zij beslissen daar zelf over. De politie weet niet hoe vaak ze aangifte doen en hoe vaak het Openbaar Ministerie overgaat tot vervolging, aldus een woordvoerster.

Een vergelijking met voorgaande jaren is niet goed mogelijk, omdat tot 2017 elk korps op zijn eigen manier telde en registreerde. Door die cijfers bij elkaar op te tellen, kwam de politie in 2016 voor heel Nederland op 14.660 meldingen van geweld uit, maar dat getal kun je dus niet zo maar vergelijken met het totaal aantal van vorig jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl