John Fisher in actie bij Team Sun Hung Kai
NOS SportAangepast

'Meerdere stappen ondernomen om boten veiliger te maken'

Na het overboord slaan van de Britse zeiler John Fisher van team Sun Hung Kai/Scallywag is de verslagenheid groot. Een urenlange zoektocht naar de 47-jarige Brit leverde niets op. De boot, met aan boord de Nederlandse Annemieke Bes, is nu op weg naar een haven in Zuid-Amerika. Fisher wordt nu als 'verloren op zee' beschouwd.

Extreme condities

Gerd-Jan Poortman, zelf ooit drie keer deelnemer aan de Volvo Ocean Race, ziet dat er nog altijd veel onduidelijk is over het ongeval. "We hebben nog niet goed contact met de mensen aan boord. We moeten wachten tot de boot de haven is binnengevaren en de crew gehoord kan worden."

"Het enige wat we weten is dat ze in de Zuidelijke Oceaan (het zuidelijke deel van de Grote Oceaan, red.) waren, vlakbij Point Nemo. Verder van land kan je eigenlijk niet zijn. Daarnaast waren de condities zo extreem. Er was veel wind met golven zo hoog als een rijtjeshuis. Je kan je gewoon niet inbeelden wat zich daar heeft afgespeeld. Zelfs al werden alle veiligheidsmaatregelen wel genomen."

John Fisher maakt zich klaar om het dek te betreden

Het is niet de eerste keer deze editie dat er een zeiler overboord raakt. Tijdens de vierde etappe ging Alex Gough, ook van team Sun Hung Kai/Scallywag, te water. Hij kon nog op tijd binnengehaald worden.

Toch twijfelt Poortman niet over de veiligheid van de race. "Ik denk nog steeds dat wij onze sport op een veilige manier benaderen, ook al is het niet de eerste keer dat dit gebeurt. En natuurlijk doen we er ook alles aan dat zoiets nooit meer zal gebeuren. De laatste jaren zijn er meerdere stappen ondernomen om de boten veiliger te maken."

Race gaat door

Ondanks het ongeval ging de race gewoon door. De andere deelnemers waren te ver weg van het ongeval om hulp te bieden.

"Het is de enige keuze om door te gaan. De boten gaan met 70 kilometer per uur voor de wind. Terugkeren is dan geen optie, dat is levensgevaarlijk. Ze hadden ook nog het nadeel dat ze laatste lagen, 200 mijl achter de rest."

"Een van mijn grote vragen is nu ook: hoe gaat het met de crew nu aan boord?", stelt Poortman. "Die moeten nu echt door. Ze moeten ook nog een lastig stuk varen en daar zullen ze echt alle focus voor nodig hebben. En dat is heel erg moeilijk."

John Fisher op de Scallywag

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl