NOS VoetbalAangepast

Brazilië meldt zich met 'open wond' voor oefenduel tegen Duitsland

WK 2014: Brazilië wordt vernederd door Duitsland

8 juli 2014 zullen veel Brazilianen niet snel vergeten: een zwarte dag in de roemrijke geschiedenis van hun trots, de Seleção, de nationale voetbalploeg. In eigen land moest de wereldtitel veroverd worden om zo het WK-drama van 1950 naar de achtergrond te drukken. Destijds gingen de Goddelijke Kanaries immers in de finale onderuit tegen Uruguay. Op Braziliaanse bodem nog wel.

Die schandvlek moest worden uitgewist. Met het thuisvoordeel in Belo Horizonte en de wetenschap dat nog nooit een Europees land wereldkampioen was geworden op Zuid-Amerikaans grondgebied in het achterhoofd, trad Brazilië in de halve finales met veel vertrouwen aan tegen Duitsland. Maar het ging gruwelijk mis.

Ontketend

Het elftal van bondscoach Luiz Felipe Scolari stuitte op een ontketend Duitsland. Binnen een half uur scoorden de Duitsers maar liefst vijf keer. Na rust nam de ploeg van Joachim Löw wat gas terug, al slaagde invaller André Schürrle er nog wel in de marge verder te laten oplopen: 7-0.

Oscar redde de spreekwoordelijke eer met zijn treffer in de laatste minuut, al kon daar eigenlijk geen sprake meer van zijn: de Brazilianen hadden de grootste nederlaag uit hun imposante voetbalhistorie geleden.

  • ANP
    De Brazilianen treuren na afloop
  • ANP
    David Luiz en Dante na afloop van de wedstrijd
  • ANP
    De Duitsers troosten de Brazilianen
  • ANP
    Een fan met tranen in zijn ogen

Sinds die spectaculaire Duitse zevenklapper stonden beide landen niet meer tegenover elkaar. Tot vandaag. Vanavond werken Duitsland en Brazilië in Berlijn een oefenwedstrijd af.

Open wond

Vier jaar later is er bij Duitsland, dat na de zege op Brazilië doorstoomde naar de wereldtitel door in de finale met Argentinië (1-0) af te rekenen, nog maar weinig veranderd. Nog altijd zit Löw op de bank als coach en een groot deel van de basisspelers van toen vormt nog altijd het fundament voor die Mannschaft.

Hoe anders is dat bij Brazilië. Direct na het WK stapte bondscoach Scolari op en van de huidige selectie stonden alleen Willian en Marcelo destijds op het veld. Sterspeler Neymar was tijdens de halve finale op het WK geblesseerd en ontbreekt ook nu met een blessure.

Voor de Brazilianen blijft de wedstrijd van 2014 een pijnlijke herinnering, weet ook huidig bondscoach Tite. "Dit zal altijd blijven rondspoken. De wond ligt nog steeds open. Het zal in Berlijn een emotionele wedstrijd worden."

'Dat is geweest'

Voor de Duitsers telt de 7-1 niet meer. "Dat is geweest", zei Mats Hummels. "Brazilië behoort weer tot de favorieten voor de wereldtitel. Dit wordt een zware test voor ons."

Ilkay Gündogan, die tijdens het WK vier jaar geleden geblesseerd thuiszat, herinnert zich het vorige duel nog goed. "We zaten allemaal vol ongeloof naar de televisie te kijken. Maar die 7-1 is voor ons geen thema meer. Je kan het huidige Braziliaanse elftal ook niet vergelijken met toen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl