NOS Nieuws

3000 Jumbo-medewerkers moeten kiezen: een cao via de bond, of via de baas?

Zo'n 3000 personeelsleden van de Jumbo-distributiecentra krijgen nog tot 30 april de tijd: kiezen vóór of tegen de arbeidsvoorwaardenregeling (avr) die Jumbo recent heeft afgesloten met de ondernemingsraad. Volgens financieel topman Ton van Veen hebben inmiddels duizend mensen getekend voor de avr, tien hebben tegengestemd.

Vorig jaar liepen de cao-onderhandelingen met de vakbonden stuk. In de voor supermarkten belangrijkste laatste week voor Pasen werd er zelfs door een klein aantal medewerkers gestaakt in twee distributiecentra van Jumbo.

Jumbo besloot daarop met de OR te gaan onderhandelen over arbeidsvoorwaarden. In december werd buiten de vakbonden om een deal gesloten voor vijf jaar. Daarin is ruimte voor een loonsverhoging van 1,5 procent per april 2017 en 1 procent vanaf maart 2018. Voor 2019 komt er weer 1,5 procent bij. De avr-loonsverhogingen volgen die van de cao voor grote levensmiddelenbedrijven (VGL), die geldt voor het winkelpersoneel van Jumbo.

Vakbond FNV adviseert medewerkers niet te tekenen. Bondsleden gaan zelfs bij medewerkers van Jumbo langs de deur om vooral de nadelen van de avr uit te leggen. "Wij vertellen aan de keukentafel bij mensen alles, ook de informatie die Jumbo niet geeft", zegt FNV-bestuurder Ali Aklalouch. "Jumbo meldt vooral wat de voordelen zijn, zoals twee loonsverhogingen van 1 en 1,5 procent. Wij vertellen ook over de risico's."

De vakbond raadt mensen af om te tekenen door vooral angst aan te praten.

Ton van Veen, financieel topman Jumbo

"Je hoeft niet te tekenen om te behouden wat je hebt. Als je tekent, doe je daarmee afstand van de cao. Dan loop je toch een risico. Want stel dat Jumbo over twee of drie jaar de regels toch eenzijdig verslechtert, als de ondernemingsraad daarmee instemt", aldus Aklalouch.

Hij heeft niet veel vertrouwen in de OR van de levensmiddelengigant. "Het zijn allemaal mensen die loon krijgen van Jumbo, dus wat wil je? Denk je dat die met hun vuist op tafel slaan om betere arbeidsvoorwaarden te regelen?"

Angst aanpraten

Jumbo-bestuurder Van Veen heeft weinig goede woorden over voor de handelswijze van de FNV. Het lijkt erop dat de liefde tussen Jumbo en de bond definitief over is. "De vakbond raadt mensen af om te tekenen door vooral angst aan te praten", zegt Van Veen.

Volgens hem is dat nergens voor nodig. "Onze medewerkers zijn hier nauw bij betrokken, via klankbordgroepen. Dus hebben we er veel vertrouwen in dat een grote meerderheid zal gaan tekenen."

De avr heeft een looptijd van vijf jaar en wordt daarna stilzwijgend verlengd. Jumbo kan volgens Van Veen de AVR niet éénzijdig aanpassen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl