NOS NieuwsAangepast

Opbrengst 'schrapsessies' in de zorg: snel stoppen met 62 regeltjes

Onder het motto (Ont)Regel de Zorg hebben vertegenwoordigers van zeven zorgsectoren minister Bruno Bruins voor Medische Zorg vandaag zeven lijstjes aangeboden met in totaal 62 bureaucratische maatregelen die op korte termijn geschrapt kunnen worden. Bij de maatregelen wordt ook een tijdpad geleverd.

Het gaat om handelingen als het meten van de bloeddruk. Deze verpleegkundige laat zien hoe dat gaat en wat er beter kan:

Zorgorganisaties willen af van bureaucratische regels zoals deze

De minister heeft na het aantreden van het nieuwe kabinet de huisartsenactiegroep "Het Roer Moet Om" (HRMO) en de belangenvereniging voor artsen VvAA om zulke voorstellen gevraagd. Ook in het regeerakkoord belooft het kabinet vermindering van de regeldruk in de zorg.

Samen met apothekers, huisartsen, fysiotherapeuten, medisch specialisten, psychiaters en wijk- en ziekenhuisverpleegkundigen zijn zogenoemde "schrapsessies" georganiseerd. Zorgverzekeraars, toezichthouders en beroepsverenigingen hebben daaraan deelgenomen en ook het ministerie van VWS was betrokken. Uit die bijeenkomsten zijn de voorstellen voortgekomen.

Kwaliteitsregistraties

Verpleegkundigen willen af van dubbele registraties. Nu noteren ze bijvoorbeeld niet alleen de pijnscore van de patiënt, maar ook dat ze naar die pijnscore gevraagd hebben. Ze gaan ook stoppen met het invullen van machtigingsformulieren om hulp- en verbandmiddelen te mogen gebruiken voor patiënten.

Medisch specialisten willen af van de kwaliteitskeurmerken voor ziekenhuizen die niet alleen veel geld kosten, maar ook heel veel administratieve last betekenen. Verder stoppen ze met alle kwaliteitsregistraties die niet vastgesteld zijn door de beroepsgroep zelf.

Huisartsen willen in de eerste plaats af van de zogeheten uitvoeringsverzoeken. Dat zijn formulieren die zij moeten invullen als ze willen dat wijkverpleegkundigen of verpleegkundigen in verpleeghuizen bepaalde, meer risicovolle handelingen uitvoeren bij hun patiënten. Ze stoppen ook met het telkens opnieuw schrijven van verwijsbrieven voor de behandeling van chronische aandoeningen door andere zorgverleners.

Zorgverzekeraars

Apothekers stoppen met het meedoen aan de uiteenlopende kwaliteitsmetingen van zorgverzekeraars. Die hanteren allemaal andere kwaliteitsvoorwaarden waaraan zorgverleners moeten voldoen om een contract te krijgen. Als ze met alle zorgverzekeraars een contract willen dan moeten apothekers aan al die verschillende sets voorwaarden voldoen.

Psychiaters gaan fiks snoeien in het aantal punten dat ze moeten registreren om de effectiviteit van hun zorg en de tevredenheid van hun patiënten te meten. Fysiotherapeuten zoeken het in vergelijkbare maatregelen.

Wijkverpleegkundigen stoppen ermee hun cliënten elke wijziging van het zorgplan te laten ondertekenen. Verder gaan ze artsen ook niet langer vragen om de bovengenoemde uitvoeringsverzoeken vóór ze risicovolle handelingen uitvoeren.

Dit jaar

De meeste van deze maatregelen worden nog dit jaar geschrapt. De schrapsessies om nog meer overbodige of soms onzinnige bureaucratische maatregelen te vinden, gaan intussen door.

Minister Bruins voor Medische Zorg is onder de indruk van de 'schraplijst'. Hij vindt het belangrijk dat die door zorgverleners zelf is samengesteld en denkt dat de uitvoering meer werkplezier en meer tijd voor de patiënten zal opleveren. Hij denkt dat er "nog vele jaren" opgelet moet worden, om te voorkomen dat de regeltjes weer als onkruid de kop opsteken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl